2.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vakula prognozirao kraj lijepog vremena, evo kad kreću promjene

Vakula prognozirao kraj lijepog vremena, evo kad kreću promjene

I dok se život u ponedjeljak mnogima počeo mijenjati, vrijeme je ostalo podjednako prošlim danima – razmjerno toplo i većinom suho, uz samo ponegdje malo kiše, pišu Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula.

Od utorka će biti kišovitije, najprije na Jadranu i područjima uz njega, zatim i u sjevernijim krajevima, pri čemu će vjerojatno najkišovitije u mnogim krajevima biti u srijedu i petak. Ponegdje su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, pa i sugradica i tuča. Temperatura zraka bit će i dalje barem oko prosječne za kraj travnja i početak svibnja, pri čemu će vjerojatno najsvježije poslijepodne u većini krajeva biti na praznični petak.

I dok se život u ovaj ponedjeljak mnogima počeo mijenjati,
razmjerno toplo vrijeme i dalje će se zadržati.
A ni koronastanje neće tako skoro prestati.
Stoga nemoj se bez potrebe vani šetati.
#ostanidoma, #budiodgovoran ili barem #drzirazmak
i ne omogući u sebe koronavirusu dolazak.
A ako si virozna ili virozan – osobito ne od tebe odlazak!

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Utorak: južina, djelomice sunčano, ponegdje kiša

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U utorak će na jugu Hrvatske biti oblačnije nego u ponedjeljak, ali i malo toplije. Veći dio dana još suho, a kasno poslijepodne kiše će vjerojatno biti na otvorenom moru i otocima, navečer i drugdje. Nakon jutarnjeg burina zapuhat će jugo, povremeno i umjereno.

Jugo će tijekom dana jačati i na srednjem Jadranu, a vjetrovitije nego u ponedjeljak bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je povremena kiša moguća već oko podneva. Kasnije se vjerojatnost pljuskova povećava i uz more, koje će biti malo do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka 13 °C, u unutrašnjosti oko 7 °C, a najviša između 21 i 24 °C.

Razmjerno će toplo biti i na sjevernom Jadranu i u gorju, ali uz dosta oblaka i povremenu kišu ponegdje već prijepodne, te osobito poslijepodne i navečer. Puhat će često umjereno, mjestimice i jako jugo i južni vjetar, u gorju i jugozapadni, ponegdje moguće i s olujnim udarima.

Jugozapadnjak bi mnogima mogao smetati i u središnjoj Hrvatskoj, u utorak još uz većinom suho vrijeme, pa i prevladavajuće sunčano, te razmjerno toplo, ujutro i toplije nego u ponedjeljak.

I u istočnoj će Hrvatskoj u utorak biti toplije nego u ponedjeljak, i to ne samo ujutro, nego i poslijepodne, uz temperaturu zraka većinom oko 25 °C, te još većinom suho i pretežno sunčano vrijeme, uz povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar.”

I u nastavku tjedna promjenljivo

“I u nastavku će tjedna na kopnu biti promjenljivo, povremeno uz kišu, vjerojatno najčešću i najobilniju u srijedu i petak. Lokalno su mogući i pljuskovi s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost sugradice, pa i tuče. Puhat će najprije često umjeren, gdjekad i jak jugozapadni vjetar, u svježiji petak sjeverni i sjeverozapadni.

I na Jadranu će u petak zapuhati umjerena i jaka tramontana, uz obalu ponegdje i bura, a do tada podjednako jako jugo i južni vjetar. Bit će nestabilno, gotovo svakodnevno uz pljuskove i grmljavine, češće u srijedu i petak, osobito na sjevernom Jadranu, na kojem će biti svježije nego na južnijem dijelu.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Najnovije

Još iz rubrike