13.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukupno 2039 osoba zaraženih korona virusom, četiri osobe preminule od jučer

Ukupno 2039 osoba zaraženih korona virusom, četiri osobe preminule od jučer

Trenutno je potvrđeno ukupno 2039 osoba zaraženih koronavirusom, devet više nego jučer, a 1166 osobe je ozdravilo. Pedeset i devet osoba je preminulo, četiri u posljednja 24 sata, u Koprivnici, Zagrebu i dvije u Splitu.

21 osoba je trenutačno na respiratoru, izvijestio je ministar Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović rekao je da je prvi dan prve mjere popuštanja. ”Inspekcije obilaze objekte diljem Hrvatske, a prve informacije govore da se svi pridržavaju mjera i rade bez većih nedostataka. Ono što se utvrdi kao nedostatak, odmah se i riješi”, rekao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u ovom trenutku ne može reći hoće li se festivali održati jer sve ovisi o epidemilološkoj situaciji. ”Oni koji planiraju nešto dugoročno, pametnije ih je ne planirati”, rekao je i dodao da ne bi nikome preporučio planiranje festivala za šest mjeseci. Za otvaranje sajmova na otvorenom (buvljak na Hreliću, npr.) rekao je da će to biti negdje na kraju popuštanja mjera.

Na pitanje politizira li se Stožer uoči izbora, Božinović je rekao da već dva mjeseca komuniciraju o koronavirusu koji je zahvatio cijeli svijet. ”Dajemo precizne informacije kako se treba ponašati i organizirati život sve u cilju zaštite zdravlja i života, a sad smo ušli u fazu popuštanja u kojoj stožer ima još delikatniju ulogu praćenja kako se mjere odražavaju na broj oboljelih”, rekao je. Dodao je da politizacija može doći samo kroz pitanja. ”Ona može doći samo od onih kojima ona odgovara. Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo niti će biti”, odlučno je rekao.

Capak je najavio da će i rekreativni sport vrlo brzo doći na red, ali da mora biti oprezno i u fazama. Na opasku da ima i beskontaktnih sportova, Capak je rekao da se može raspravljati o tome je li tenis beskontaktni sport. ”Kad igrač baci lopticu ispred svojih usta, pa napuca, pa drugi igrač baci ispred svojih usta”, opisao je.

Za kirurške maske rekao je da se ne smiju prati, a da ih kirurzi mijenjaju svaka dva sata. Za pamučne maske rekao je da se mogu prati i višestruko koristiti, ali se treba skinuti kad bude vlažna. Ponovio je da te maske nemaju stopostotnu zaštitu, ali je korisna da se ne šire kapljice i aerosol. Istaknuo je da postoje različiti scenariji što se događati s koronavirusom. Rekao je da će vrlo vjerojatno doći do drugog vala, ali da ćemo onda biti pametniji i imati neko oružje u rukama.

Capak je rekao da rade preporuke za škole, ali ih još nisu iskomunicirali s resornim ministarstvom i Stožerom te da će sutra o tome moći više reći sutra, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike