-2.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo U Irskoj Hrvatima i nije tako loše zbog korona virusa, država daje...

U Irskoj Hrvatima i nije tako loše zbog korona virusa, država daje 1400 eura mjesečno

U Irskoj u kojoj žive i rade tisuće hrvatskih građana na snazi su mjere slične kao u Hrvatskoj.

Karantena je u Irskoj počela 13. ožujka. Krajem ožujka su pooštrili mjere zaštite od pandemije – starijima od 70 je naređen tzv. “cookoning” – ne smiju napuštati kuće uopće. Zatvoreni su svi pubovi, restorani i trgovine osim prehrambenih. Neki restorani rade dostave

Trenutno oko pola milijuna ljudi prima tzv. Covid payment, odnosno državnu pomoć jer su bez posla zbog lockdowna. Vlada im uplaćuje 350 € tjedno tijekom 12 tjedana, ali će na to na kraju godine morati platiti porez i doprinose, piše Riportal.

Rast nezaposlenih je ogroman – sa 4,8 posto u veljači na 16,5 posto u ožujku.

Iz Irske su se Riportalu javili Riječani Armando Kadirić i Luka Varga koji već dulje vrijeme žive i rade u Irskoj, u Galwayu.

Ovdje gdje sam ja, u Galwayu, situacija je za sada dobra. Koliko mi je poznato, još nikoga nisu izbacili iz stana. Ovo je četvrti tjedan da ne radim, a hotel u kojem sam radio zatvoren je već pet tjedana, kaže Armando Kadirić.

“Najprije je bilo objavljeno da ćemo od države dobivati 203€ tjedno, a onda su podignuli iznos pomoći zbog lockdowna na 350€. Inače, rade samo trgovine prehrambenom robom, ljekarne, pošte i pumpe. Kafići i restorani su zatvoreni već skoro mjesec i pol dana, ali što se svega drugoga tiče mogu reći da se više-manje živi normalno.

“Postoji šansa da ti smanje najamninu ako se javiš putem e-maila. Ja sobu plaćam 350€ mjesečno plus režije. Cijena naravno ovisi o veličini sobe. Ja sam imao sreće, inače su po 500€-750€ plus polog u iznosu jedne najamnine, ali još treba dodati i za režije, objašnjava Kadirić.

Kućna izolacija produljena je do 5. svibnja, odnosno dopušta nam se odlazak na posao (oni koji nisu ostali bez njega), kupovina hrane, odlazak liječniku, ali nisu dozvoljena bilo kakva javna ili privatna okupljanja. Očekujem da bi nakon 5. svibnja moglo doći do ublažavanja mjera, objasnio je.

Ukupni broj potvrđenih slučajeva u Irskoj je skoro 19.000, a broj umrlih prešao je 1.000. Najviše pozitivnih, gotovo 50%, ima Dublin.

Najnovije

Još iz rubrike