11.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Glasovac: SDP u saborsku proceduru upućuje Prijedlog dopuna zakona o obrazovanju

Glasovac: SDP u saborsku proceduru upućuje Prijedlog dopuna zakona o obrazovanju

Saborska zastupnika Sabina Glasovac održala je konferenciju za medije u ponedjeljak na kojoj je istaknula kako SDP u saborsku proceduru upućuje Prijedlog dopuna zakona o obrazovanju kojim bi se za ovu školsku godinu ukinula državna matura.

„Intencija je da se ukine provođenje državne mature kao i obrana završnih radova u strukovnim i umjetničkim programima obrazovanja samo za ovu školsku godinu. Za učenike nižih razreda osnovnih škola uvelo bi se opisno ocjenjivanje“, pojasnila je Glasovac na konferenciji za novinare. Na ovaj način omogućili bismo učenicima četvrtih razreda da završe srednjoškolsko obrazovanje bez da ih dodatno traumatiziramo i da zajedno sa sveučilištima nađemo najbolji mogući način kako da nastave obrazovanje, dodala je, istaknuvši da su se za takvo rješenje odlučili zbog izvanrednih okolnosti, pogotovo u Zagrebu, koje ne omogućuju svim učenicima ravnopravan pristup maturi.

„Budimo realni, ova godina ni na koji način nije normalna ni redovna. Neće svijet propasti ako ove godine oslobodimo učenike državne mature, a ne bismo bili ni jedina zemlja koja se odlučila na takav potez jer su to za sada već učinile Velika Britanija, Nizozemska i Francuska. To je racionalna odluka nekih zemalja koje su se vodile epidemiološkim procjenama, a naša djeca su još imala i štrajk i potres“, poručila je.

Voljeli bismo da se Vlada malo više konzultirala i sa strukom umjesto što se skrivala iza struke donoseći političke odluke i da je o povratku u škole i pošto-poto održavanju državne mature u lipnju pitala ne samo epidemiologe nego i pedagoge i psihologe, istaknula je Glasovac.

Smatra da je znanje i obrazovanje je nadoknadivo, ali zdravlje nije te da nam fizičko i mentalno zdravlje djece u ovom trenutku mora apsolutno biti ključni interes.

„Budući da Vlada ne donosi racionalne i sigurne odluke, mi smo se odlučili na ovaj, po nama, najsigurniji scenarij. Vlada je donijela odluku da se matura održava u lipnju, ali djeca su i dalje u neizvjesnosti zato što provođenje tog plana i dalje ovisi o epidemiološkoj situaciji, a u Zagrebu u nekim školama zbog oštećenja nije ni moguće provođenje mature. Naš plan bi bio siguran, jer bez obzira na epidemiološku situaciju, djeci bismo omogućili da završe srednju školu“, napomenula je.

Apelirala je na Vladu da odustane od forsiranja provođenja državne mature u lipnju jer ako ne bude provediva, morat će se okrenuti SDP-ovu rješenju, jer, kaže, neće biti druge.

Kritizirala je i Vladinu odluku da se škole otvore 11. svibnja jer nema najave epidemioloških mjera koje se moraju zadovoljiti niti se provjerilo mogu li ih škole ispuniti nego je Vlada samo donijela odluku i prebacila odgovornost na roditelje hoće li djeca ići u školu ili ne.

Zapitala je tko će snositi odgovornost ako se dogodi neko zlo, ocijenivši da će Vlada preuzeti zasluge ako sve bude dobro, a ako ne bude, odgovornost će prebaciti na druge.

Glasovac je zaključila da se obrazovni sustav raspao, da ministrica ne upravlja situacijom i da su jedini koji sustav održavaju na životu učitelji i nastavnici.

Najnovije

Još iz rubrike