10.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukupno dosad 2016 osoba zaražena korona virusom, sedam je novih, preminule tri...

Ukupno dosad 2016 osoba zaražena korona virusom, sedam je novih, preminule tri osobe; Uspjeh nije slučajan

Trenutačno je potvrđeno ukupno 2016 osoba zaraženih koronavirusom, novih je 7 a 982 osobe su ozdravile. Dosad su preminule pedeset i četiri osobe. Od petka su preminule tri osobe – 90-godišnja žena u Splitu te 98-godišnjakinja i 68-godišnjak u Zagrebu.

Uspjeh nije slučajan, rekao je ministar Vili Beroš.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da Hrvatska ulazi u novu fazu. ”Naučii smo da se virus brzo širi, da za njega nema medicinskog rješenja u smislu cjepiva i lijeka te da je jedan od fatkora koji najviše pomaže njegovu širenju mobilnost stanovništva”, kazao je Božinović.

Na pitanje strahuje li da bi Ustavni sud mogao poništiti odluku o zabrani rada nedjeljom, Božinović je odgovorio: ”Ne vidim smisla u tom pitanju. Vi znate da smo mi u sklopu mjera koje smo propisivali već regulirali radno vrijeme. Ova odluka je donesena na temelju preporuka epidemiološke struke. Sve se donosi po preporuci stručnjaka. I ove odluke vezane za popuštanje su se također pripremale”.

Capak: Ne okupljajte se i ne grupirajte

Kada je riječ o izlaženju van i druženjima na otvorenom za lijepog vremena, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da se ljudi ne bi trebali grupirati. ”Virus je još uvijek među nama. Još uvijek imamo oboljele, imamo njihove kontakte, ljude u samoizolaciji od kojih će neki sigurno postati bolesti. Potreban je oprez da nam se opet ne razbukta infekcija”, rekao je Capak. Građane je pozvao da se ne okupljaju i ne grupiraju kako se ne bi ponovno morale uvoditi mjere.

”Iako nema studija koje dokazuju da će toplo vrijeme smanjiti virus, epidemiološki je dokazano da se kapljične infekcije umanjuju na toplom vremenu. Računamo da će toplo vrijeme pomoći u borbi protiv infekcije”, objasnio je ravnatelj HZJZ-a, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike