Dobrović: Sramotno je poskupljenje gradskih groblja, lupanje lonaca će se nastaviti

Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović gostovao je u Novom danu N1 i komentirao je način na koji su Grad Zagreb i Vlada pristupili saniranju štete uzrokovane potresom prije nešto više od mjesec dana. Dobrović smatra da su prosvjedi lupanjem lonaca na balkonima protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sasvim opravdani.

“Važno je da građani podvuku crtu da od Bandića kao gradonačelnika ne mogu očekivati ništa osim nastavka klijentelizma koji je u zadnjih 20 godina grad doveo u nezavidnu situaciju”.

Zbog krize s epidemijom koronavirusa te nakon razornog potresa koji je prije nešto više od mjesec dana devastirao centar Zagreba na površinu su isplivale neke rak rane za koje se rješenje još uvijek čeka.

“Nemamo sustav, odgovor na potres je nesustavan, građanima treba uspostavljen sustav s ljudima iza kojih stoji struka kao što je slučaj s kriznim stožerom te koji na temelju argumenata donose odluke. Mi nismo banana zemlja u kojoj nema škola ni institucija, već civilizirana zemlja. Imam niz udruga koje su predložile osnivanje stručnog tijela koje bi razmatrala put i predlagalo mjere kako izaći iz krize uzrokovane potresom. To je odbijeno, svodi se na to da je kojekakvi uredi bave krizom, a za to nisu kompetentni. Radi se o tome da se oslobađa prostor za klijentelizam koji dovodi do rješenja u kojima se kasnije utvrdi koliko je novca uludo plaćeno. Moramo inzistirati da se ovakvim stvarima pristupa stručno”, smatra Dobrović i ističe kako je sada trenutak da se u centar Zagreba uvede drugačiji način opskrbe toplinskom energijom.

Dobrović povlači i pitanje političke odgovornosti za trošenje sredstava iz fonda rezerviranog za krizne situacije, a komentirao je i poskupljenje usluga gradskih groblja, kao i vraćanje učenika u škole uz činjenicu da su neke od njih nakon potresa u zaista lošem stanju.

“To oslikava sadašnje loše stanje, svatko ima neke svoje sinekure, gradska groblja su komunalna usluga koja mora biti minimalistička po pitanju troškova, a neprofitna komunalna usluga je takva da postoje troškovi gdje se pojedinci hrane iz toga. To je sramotna odluka, lupanje lonaca će se nastaviti s obzirom na ovu politiku.

Škole treba sanirati, za to postoje sredstva. Imamo situacije u kojima je porušeno nekoliko zgrada koje su uređene, no uređene su kozmetički, bez da je netko vodio računa o konstruktivnim elementima”, rekao je Dobrović koji je kritizirao i naplatu uključenja ukapčanja plina nakon potresa.

“Plinara je monopolist, njima nije problem naplatiti tu uslugu, no građani će morati izdvojiti novac i za novi plinski bojler kako bi se nastavili grijati”.

Share This Article