11.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Premijer o obnovi Zagreba u četiri faze, krenula bi najesen

VIDEO Premijer o obnovi Zagreba u četiri faze, krenula bi najesen

Mjesec dana nakon razornog potresa u Zagrebu i još jednog slabijeg koji je jučer uznemirio građane, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s predstavnicima Grada Zagreba te arhitektonske i građevinske struke kako bi razgovarali o sanaciji.

Na sastanku su uz premijera ministri graditeljstva, financija, kulture i državne imovine te predstavnici struke i Grada. U Zagrebu je pregledano više od 13 tisuća objekata. Prve procjene govore da će trošak obnove koštati 42 milijarde kuna.

– Sagledat ćemo sve sugestije struke i u idućim tjednima pripremiti zakonski okvir. Sastanak je bio koristan i očekujem daljnju dobru suradnju resora, Grada i stručnjaka, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka. Dodao je kako će zakon proći javnu raspravu. Nastojat će da njegovo usvajanje bude brzo, ali se mora napraviti kvalitetan zakonski okvir. Zakon će regulirati i ulogu Grada Zagreba vezano za pomoć građanima, kazao je.

Zagrebački gradonačelnik koji je i ranije kritizirao rad Ministarstva graditeljstva poručuje kako je o procjenama nezahvalno i preuranjeno govoriti.

Obnova objekata oštećenih potresom išla bi u četiri faze. Uključivala bi cjelovitu obnovu, a ona posljednja uključivala bi škole, vrtiće i bolnice, javila je reporterka Dajana Šošić HRT-a. Zakon o obnovi ulazi u finalnu fazu, u javnu raspravu bi trebao za desetak dana. U obnovu bi se krenulo od jeseni, uz prethodni javni poziv izvođačima radova.

Najnovije

Još iz rubrike