-2.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Epidemiolog Kaić o riziku otvaranja vrtića i škola

VIDEO Epidemiolog Kaić o riziku otvaranja vrtića i škola

Od ponedjeljka, nakon 45 dana strogih mjera u borbi protiv virusa, polako se počinjemo vraćati u normalan život. Kako je i najavljeno, mjere će se popuštati u tri faze, ali uz stroge epidemiološke upute. Treća faza nastupa 11. svibnja i donosi najveće popuštanje, među njima i rad predškolskih ustanova, nastavu od prvog do četvrtog razreda, rad s djecom s teškoćama. Mnogima ta ideja nije “sjela”.

Epidemiolog dr. Bernard Kaić rekao je jutros za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog da su na uputama radili zadnjih dana i da one će biti objavljene tijekom dana. Dodao je da će se, ukoliko bude nejasnoća, uvijek moći kontaktirati epidemiologe radi tumačenja određenih uputa.

Smatra da bi bilo dobro nositi ili platnenu ili kiruršku masku jer smanjuju izlučivanje sekreta tijekom govora ili kašljanja. Osvrnuo se i na mjeru otvaranja škola.

– Na temelju postojećih podataka kod djece je bolest puno blaža i bez simptoma i zbog toga se ne smatraju, u ovoj epidemiji, tako bitnim izvorom i prijenosnikom infekcije na ostalo stanovništvo. Zato se smatra da nije rizično otvoriti dječje vrtiće i niže razrede osnove škole, rekao je te dodao da će naravno biti napisano tko ne bi smio ići u škole i vrtiće.

– Koliko god prijenos bio nizak za djecu koja imaju teške kronične bolesti ili oštećenje ili su roditelji s kroničnim bolestima ili imaju starije ukućane, za njih neće biti preporučljivo da idu u vrtić ili školu.

Tri faze popuštanja mjera

U ponedjeljak kreće prva od tri faze opuštanja mjera. Trgovine otvaraju svoja vrata, a s radom počinju i uslužne djelatnosti u kojima nema bliskog kontakta s klijentima.

– Reakcije su pozitivne. Mjere idu u smjeru u kojem su poduzetnici u velikoj mjeri tražili i željeli, rekao je savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marko Jurčić u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog.

Ističe i da je prisutan mali strah od toga što će morati primijeniti da bi radili.

– Nedostaju precizne i jasne upute na koji način će raditi i koje će se mjere morati poštivati kako bi posao mogli obavljati, a o tome ovisi i isplativost otvaranja i mogući novi troškovi. Mislim da je potrebno što prije dati uvjete i pravila kako ne bi došlo do problema s inspekcijom, istaknuo je.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da su obrtnici jedva čekali da krenu barem postepena uvođenja u posao, ali također ističe zabrinutost mnogih zbog nejasnih uputa pod kojim će se uvjetima neke djelatnosti moći obavljati.

– Tražili smo da 3-5 dana prije saznamo koji su uvjeti kako bi se mogli pripremiti. Sad imate situaciju da u ljekarni možete kupiti samo dvije maske. To znači da obrtnik koji ima 3 ili 5 zaposlenih neće moći organizirati svoj posao, rekao je te zamolio nadležne da se što prije saznaju uvjeti i gdje će moći nabaviti zaštitna sredstva.

Jurčić je istaknuo da traže da se Zakoni promjene i da inspekcija prvo da opomenu i uputu kako ispraviti stvari, prije nego donese odluke o zatvaranju poslovanja.

– Mislimo da je to odlično rješenje da se uspostavi puno veće povjerenje između inspekcije i poslodavaca, rekao je.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut istaknuo je da su žurne službe opskrbljene zaštitnim sredstvima, a da su prije dva dana imali sastanak u ministarstvu gospodarstva s ministrom Horvatom gdje se raspravljalo o problemu zaštitnih sredstava za građane i poduzetnike.

– Izvijestili su nas da su veledrogerije spremne nabaviti maske za lice koje bi bile dovoljne da građani zaštite sebe i druge i to je u fazi aktivacije, rekao je, te dodao da je tendencija da bi se velika većina maski proizvodila u RH, te da se radi o platnenim maskama.

Najnovije

Još iz rubrike