6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukupno dosad 2009 osoba zaraženo korona virusom, jedna osoba preminula od jučer

Ukupno dosad 2009 osoba zaraženo korona virusom, jedna osoba preminula od jučer

Trenutačno je potvrđeno ukupno 2009 osoba zaražena koronavirusom, 28 novih, a 982 osoba su ozdravile, 99 novoozdravljenih. Dosad je preminula pedeset i jedna osoba, od jučer žena iz Splita 1928. godište.

Krunoslav Capak je rekao da je ukupno testirano 30.213 ljudi, a u zadnja 14 sata izvršeno je 1360 novih testova. Postotak pozitivnih je 6,65 posto. U samoizolaciji je 12.181 osoba, prosječna dob pozitivnih je 51,22 godine, a 54 posto su žene.

Četvero je više hospitaliziranih, a na respiratoru je 21 pacijent, dva više nego jučer. Ukupno je 982 ozdravljenih, 99 u zadnja 24 sata, od toga je 485 otpušteno iz bolnice, 14 više nego jučer, a doma je izliječeno njih 497, 85 više nego jučer.

Komentirajući broj novoozdravljenih ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da možemo biti zadovoljni i da je danas prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih.

– Dakle, 982 su ozdravljena, 976 se još vode kao bolesni, i to je dobro. Bit će dobro da se taj trend nastavi, a on će se nastaviti ako se svi budemo i dalje pridržavali uputa i postepenog popuštanja mjera, rekla je Markotić.

Tijekom jučerašnjeg dana, prema izvješću KBC–a Split, preminula je ženska osoba starije životne dobi koja je uz nekoliko kroničnih bolesti bila pozitivna na koronavirus.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović osvrnuo se na jučer predstavljeni plan popuštanja mjera zaštite u tri faze, od kojih prva kreće u ponedjeljak. Rekao je da se radno vrijeme trgovina vraća na ono prije proglašenja epidemije – uz nekoliko iznimki. Trgovine koje imaju radno vrijeme duže od 10 sati moraju raditi dvokratno, uz najmanje jedan sat pauze za dezinfekciju i čišćenje. Nedjeljom će raditi samo kiosci, pekarnice i trgovine na benzinskim postajama.

Božinović je rekao da će u trgovačkim centrima raditi dućani koji su i dosad prodavali prehrambenu i higijensku robu.

Između ostalog omogućava se i prodaja meda, pčelinjih proizvoda i konzumnih jaja na klupama na tržnicama.

Vjerska okupljanja omogućuju se od 2. svibnja.

Govoreći o mogućnosti dopuštanja prodaje tekstila Capak je rekao da dosad nije zabilježen prijenos koronavirusne infekcije putem tekstila. Epidemiološka struka je odlučila da će postaviti određene preporuke i ograničenja – da se gdje god je to moguće roba ne isprobava na licu mjesta, nego da se kupi veličina koja odgovara ili da se nosi zapakirana kući pa da se, ako ne odgovara, može u određenom roku vratiti nazad.

– To se posebno odnosi na one vrste tekstila koje se oblače preko glave jer je tu rizik da se ostave kapljice s koronavirusom na takvom objekti isprobavanja najveći, rekao je Capak.

Kako virus ne može dugo preživjeti izvan žive stanice, preporuka je da se roba koja je isprobana ili se vrati nakon što je isprobana kod kuće stavi na pet dana u za to posebno predviđen prostor gdje se očekuje da će u tih pet dana, ako je i bilo virusa, taj virus uginuti, dodao je Capak, prenosi HRT.

Najnovije

Još iz rubrike