12 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Podignuta optužnica protiv vlasnice doma za starije u kojem je izgorjelo šest...

Podignuta optužnica protiv vlasnice doma za starije u kojem je izgorjelo šest ljudi, prijeti joj 15 godina zatvora

Protiv vlasnice Doma za starije i nemoćne osobe Zelena Oaza u Andraševcu Gabrijele Čičković (49) podignuta je optužnica zbog pogibije šestero korisnika u požaru 11. siječnja ove godine.

Prijeti joj zatvor

Županijsko državno odvjetništvo tereti ju za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine. Za to Kazneni zakon predviđa od tri do 15 godina zatvora.

U optužnici je navedeno da je vlasnica tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Oroslavju. Rješenje se odnosilo na njezin dom na adresi Dolinska 8 u Andraševcu, tereti je se da je kasnije bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširila svoju djelatnost i na pomoćni objekt, u Dolinskoj 22 u Andraševcu.

U taj objekt smjestila je još devetnaestero korisnika, dok je u pomoćni objekt, a bila je riječ o spremištu izgrađenom od drveta i cigle preuređenom za boravak osoba, smjestila još šestero starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Vlasnica je bila udaljena 700 metara

Ti ljudi su, stoji u optužnici, bili potpuno ovisni o tuđoj pomoći, te im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. Međutim, vlasnica je sa svojom obitelji živjela u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara, te je, tvrdi tužiteljstvo, bila svjesna da ovi korisnici, nemaju potrebnu 24-satnu skrb. Za ostalih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila je u noćnu smjenu tek jednu njegovateljicu.

Izostanak nadzora nad teško pokretnim i nepokretnim ljudima, doveli su u opasnost njihove živote, a 11. siječnja između četiri i pet sati ujutro došlo do kvara na električnom kaloriferu kojim su grijane prostorije. Uređaj se zbog tog kvara zapalio.

Uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta. Zbog gušenja ugljičnim monoksidom smrtno je stradalo šest socijalnih usluga smještaja čija tijela su potom izgorjela.

Najnovije

Još iz rubrike