6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kino Europa dodijeljeno KIC-u – bez natječaja i obnove

Kino Europa dodijeljeno KIC-u – bez natječaja i obnove

Pod izgovorom da kinu treba hitna sanacija, prošle je godine, odlukom Grada Zagreba razvrgnut ugovor o zakupu Kinu Europa sa Zagreb film festivalom zbog čega su uslijedili i prosvjedi. A onda, obrat – Milan Bandić je taj prostor ustupio KIC-u, bez naknade – i bez sanacije, piše HRT.

Kontroverzna je odluka izazvala burne reakcije, a prvi čovjek KIC-a Petar Bujas najavljuje, pak, ‘otvaranje kina svima i početak obnove’.

Nakon razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka nitko nije vidio nijednu fotografiju kina niti se zna je li i koliko oštećeno, a onda je stigla vijest o odluci donesenoj prije 10 dana.

U utorak, 14. travnja gradonačelnik Bandić je taj prostor ustupio Kulturno informativnom centru, bez naknade. Tako je gotovo 2 tisuće četvornih metara dodijeljeno KIC-u za održavanje tribina i filmskog programa uključujući i međunarodnu filmsku suradnju i suradnju s renomiranim festivalima. KIC mora plaćati samo režije.

Vijest je odjeknula u kulturnim krugovima i na društvenim mrežama – evo reakcije ekipe Zagreb film festivala koja još uvijek upravlja Facebook stranicom Kina Europa:

Kontroverzna je odluka izazvala burne reakcije, a prvi čovjeka KIC-a Petar Bujas za Vijesti iz kulture otkrio je koji su mu planovi s novim prostorom.

– Činjenica je da mi sada želimo promovirati jedno javno kino koje je dostupno svima. To znači da se u sadržajnom smislu, što se tiče festivala – jer to je možda najaktualnije – neće mnogo stvari promijeniti, Mi ćemo biti otvoreni prema svim festivalima koji su se dosad održavali, a imat ćemo i naš program, najavljuje ravnatelj KIC-a Bujas.

Svi festivali, pa tako i Zagreb film festival s kojim KIC surađuje niz godina, a pogotovo u prošloj godini, uvijek će biti dobrodošli gosti u Kinu Europa, najavljuju iz KIC-a.

– U tom pogledu neće biti nekih velikih promjena, ali, u svakom slučaju, ćemo biti otvoreni svima. Ja mogu već i sad jamčiti da ćemo najam pokušati sniziti na najmanju moguću mjeru, dodaje Bujas, koji još ne može reći kada će početi radovi, no najavljuje početak razgovora s arhitektom Alanom Braunom koji je nadležan za obnovu i restauraciju Kina Europa.

Bujas najavljuje i suradnju sa svim nadležnim uredima i službama Grada Zagreba: Teško je predvidjeti koliko će to točno trajati, ali mogu jamčiti da će radovi početi uskoro – i što se tiče elaborata i što se tiče konkretnih fizičkih radova, zaključuje Bujas.

Na vijest o ustupanju Kina Europa KIC-u u svojem je stilu reagirao i Dario Juričan na svojoj Facebooku stranici ‘Želim biti Milan Bandić predsjednik RH’:

Kako prenose mediji, u KIC-u su nedavno zaposleni bivši ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić i redatelj Branko Ištvančić, što se povezuje s kadroviranjem za potrebe upravljanja budućim programima Kina Europa.

U svakom slučaju, javnost s velikim zanimanjem očekuje prve poteze nove uprave, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike