6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Seizmolog Fiket o potresu u Zagrebu: Serija naknadnih potresa može trajati i...

Seizmolog Fiket o potresu u Zagrebu: Serija naknadnih potresa može trajati i šest mjeseci, a može udariti i 30 puta jači

Zagreb i okolica ponovno su podrhtavali – i to dva puta. Prvi potres zabilježen je kod Markuševca u 9. 52. Bio je magnitude 3,2 prema Richteru. Drugi u 9. 59 bio je magnitude 2,3 s epicentrom u sjevernom dijelu Zagreba.

Sam potres takvih magnituda je malen, ali lokalno može izazvati znatno podrhtavanje, objavio je EMSC na Twitteru.

– Smatramo da se nastavlja serija potresa koji su uslijedili nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, rekao je za portal HRT-a Tomislav Fiket, seizmolog, zamjenik rukovoditeljice Seizmološke službe.

– Nije moguće raditi procjene, ali očekivali smo veći broj potresa između magnitude 3 i 4 po Richteru, a nije ih bilo. Moguće je da se sada to smiruje i da se ta energija troši, i nadamo se da će tako biti. Ali ne možemo isključiti mogućnost jačih, kaže.

Naime, seizmolozi su već naveli kako najjači potres koji može pogoditi zagrebačko područje jest onaj jačine do 6,5 po Richteru.

– Može se dogoditi sada, a može za 100 godina. Taj potres bi bio 30 puta jači od onog kojeg smo doživjeli 22. ožujka i koji je praktično zanemariv u odnosu na ovaj koji se može dogoditi.

Rekli smo, dodaje, da serija naknadnih potresa može trajati i šest mjeseci, bilo kakva predviđanja i zaključke rano je izvlačiti, jer ne vidimo deset kilometara ispod zemlje i ne možemo procijeniti.

Snimljen trenutak potresa i u Saboru

Podrhtavanje tla osjetilo se i u Saboru. U trenutku potresa izlaganje je držao ministar Tomislav Ćorić. Kada su osjetili podrhtavanje, on i predsjednik Sabora Gordan Jandroković bili su spremni za izlazak iz zgrade.

VIDEO Pogledajte reakciju u Saboru kad se zatresao Zagreb

Umjeren i slab naknadni potres kod Markuševca

Jutros, 23. travnja 2020., seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva potresa kod Markuševca, priopćila je dežurna seizmologinja dr. sc. Marija Mustać. Prvi se dogodio u 9.52, a drugi u 9.59.

Prvi potres bio je umjeren, magnitude 3,2 prema Richteru, intenziteta u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice i osjetio se u Zagrebu i okolici.

Drugi potres bio je slab, magnitude 2,3 prema Richteru, intenziteta u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu Zagreba.

Kalinić o najnovijem potresu u Zagrebu: Tamo gdje je bilo oštećenja od jakog potresa prije mjesec i jedan dan popadala je žbuka. Dosta se osjetilo u gradu

Dva potresa u Zagrebu, jači 3,2 po Richteru, ljudi u centru izišli na ulice

Zagrebački vatrogasci objavili fotografiju: Ono kad si na krovu za vrijeme novog potresa… ?

Seizmolog Kuk: Zagreb bi mogao pogoditi potres jači gotovo 32 puta od ovoga prošlog

Najnovije

Još iz rubrike