-3.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković otkrio faznu reaktivaciju, evo kad će se moći kod frizera,...

VIDEO Plenković otkrio faznu reaktivaciju, evo kad će se moći kod frizera, na posao, terasu lokala….

Uvodno je premijer Andrej Plenković rekao da obilježavamo 30. obljetnicu prvih višestranačkih izbora. ”Zagreb je danas doživio još jedan potres, a prema dosadašnjim informacijama, nije bilo većih šteta. Treba biti na oprezu”, rekao je. Podsjetio je da je jučer obilježena i godišnjica proboja iz Jasenovca i to da su je obilježili svi zajedno. Pozvao je sve da svojim nastupima ne stvaraju podjele u društvu.

Uoči predstavljanja plana pokretanja gospodarstva, predsjednik Vlade rekao je da smo prije dva mjeseca imali prvi slučaj oboljenja od koronavirusa.

”U ta dva mjeseca svijet se promijenio, život se promijenio. Broj zaraženih u svijetu porastao je s 80 tisuća na više od 2 milijuna ljudi”, nabrojio je. ”Jučer je u SAD-u umrlo 2800 ljudi što je više nego u atentatu na Svjetski trgovački centar”, slikovito je objasnio. Naglasio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom i da je trend u opadanju već dva tjedna. ”Uspjeli smo zajedno, prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših građana. Koeficijent koliko jedna osoba zarazi drugih je 0,8, a prije je bio 2,5”, rekao je. Kaže da je to znak da se može početi s popuštanjem mjera, ali ne i da se sve može vratiti na staro. Najavio je da će se mjere idvijati u tri faze, prva počinje u ponedjeljak 27. travnja – otvaraju se sve trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Otvaraju se i uslužne djelatnosti u kojima nema bliskih kontakata. Uvodi se javni gradski i prigradski prijevoz. Otvaraju se kina, knjižnice, muzeji, omogućuju se treninzi…

U drugoj fazi (4. svibnja) omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu, kao i rad privatnim zdravstvenim. Omogućit će se i rad uslužnim djelatnostima gdje se ostvaruje bliski kontakt, ali uz posebne mjere. To znači da će moći raditi frizeri, kozmetičari.

U trećoj fazi (11. svibnja) omogućit će okupljanja do deset ljudi, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova i škole od 1. do 4. razreda. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata, ali samo na vanjskom prostoru. Otvorit će se nacionalni parkovi…

Najavio je da će Zavod za javno zdravstvo izraditi posebne upute o nošenju maski i zaštitne opreme. Osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima preporučuje se da ostanu kod kuće. HZJZ će izraditi preporuke i upute o dvosmjenskom radu u trgovinama, o poljoprivrednim poslovima i o zadržavanju u zatvorenim prostorima.

Državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja. Donijeli su i odluku da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja, prenosi dnevnik.hr.

”Naš cilj da suzbijemo naglo širenje zaraze zasad je ostavren, u ovoj smo krizi bili korak ispred mnogih. Smatramo da će uz pridržavanje mjera reaktivacija gospodarstva biti održivija nego da se to učini naglo i da riskiramo efekte koji bi nas vodili natrag”, rekao je. Objasnio je da se ovaj iskorak temelji na povjerenju. Podvukao je da ovo nije povratak na život prije pandemije. ”Virus ne putuje sam”, apostrofirao je premijer i dodao da ne smijemo podcjenjivati pandemiju i da moramo naučiti živjeti s virusom.

Izrazio je nadu da ćemo doći u fazu da dođemo do otvaranja granica što se posebno odnosi na turistički sektor. Najavio je da će bdjeti nad svim mjerama.

Sjednica Vlade u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1. Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19

2. Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj

3. Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

4. Nacrt prijedloga zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

5. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

6. Nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) 2017/2394 Europskoga parlamenta i Vijeća od 12. prosinca 2017. o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za izvršavanje propisa o zaštiti potrošača i o stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 2006/2004 (EU)

7. Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za utvrđivanje prijedloga kandidata za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske

8. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda na Godišnje izvješće o konačnoj procjeni šteta i utrošku sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda u 2019. godini

9. Prijedlog uredbe o izmjeni i dopunama Uredbe o odgovornosti za štete u okolišu (EU)

10. Prijedlog obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u k.o. Kostrena Barbara

11. Prijedlog zaključka o povećanju alokacije za projekt “Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP)”

12. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Statuta Agencije za lijekove i medicinske proizvode

13. Prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama

14. Prijedlog odluke o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2020. godini

15. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

15.1. Prijedlog zakona o izmjeni Općeg poreznog zakona, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru)
15.2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru)
15.3. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru)
15.4. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru)
15.5. Prijedlog zakona o dopunama Ovršnog zakona, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru)
15.6. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru)

15.7. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru)
15.8. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagateljica: Anka Mrak-Taritaš, zastupnica u Hrvatskome saboru)
15.9. Prijedlog zaključka o uvođenju bankovnih kartica za blokirane građane za vrijeme bolesti COVID-19 (predlagatelj: Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u Hrvatskome saboru)
15.10. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Božo Petrov, zastupnik u Hrvatskome saboru)
15.11. Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije za razdoblje od 15. rujna 2018. do 15. srpnja 2019. godine

16. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1. Nacrti prijedloga odluka o davanju suglasnosti za otvaranje Konzulata (ograničeno)

2. a) Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2020. godinu
b)Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2020. godinu

3. Kadrovska pitanja

4. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Najnovije

Još iz rubrike