3.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Otvoreno HRT: Najrelevantniji stručnjaci o korona virusu

Otvoreno HRT: Najrelevantniji stručnjaci o korona virusu

Večeras, nakon ekskluzivnog dokumentarnog filma Borci protiv koronavirusa, u Otvorenom gostovali su naši najrelevantniji stručnjaci s kojima smo razgovarali o tome što smo u posljednjih mjesec dana naučili o koronavirusu, koliko nam se promijenio i kakav će biti život u budućnosti, što nam slijedi popuštanjem mjera, što ćemo dobiti serološkim testiranjima i kada možemo očekivati cjepivo?

U emisiji su gostovali ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić, zamjenik ravnateljice Rok Čivljak, Marica Trogrlić iz Koordinacije za intenzivno liječenje bolesnika s COVID-19, također iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, doktor Većeslav Bergman koji je izliječen od Covid-19 te stručnjak za zdravstvene sustave, direktor Centra za istraživanje narodnog zdravlja i direktor Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za digitalno zdravlje i zdravstvenu edukaciju, College London, Singapur Josip Car.

Na početku je ministar zdravstva Vili Beroš komenitrao popuštanje mjera i koliko bi to moglo naštetiti epidemiološkoj situaciji.
– Ne bih rekao da postoji strah, postoji oprez. 59 je dana od pojave virusa, imamo 1981 bolesnika, danas 31 novi. Situaciju držimo pod kontrolom. Da mi je netko na početku rekao da ćemo zadržati linearni rast bez značajnijeg opterećenja sustava, rekao bih da je nemoguće. Pravovremena reakcije Vlade, predan rad stručnjaka, adekvatne mjere te odgovornost građana polučili su ove rezultate. Ali moramo znati, da je više pitanja nego odgovora kada je u pitanju ponašanje virusa, moramo biti oprezni. Sve je više popuštanja mjera, ovo je faza koja je bila očekivana i došla je, izbjegli smo scenariji nekih drugih država, ali opreza nikada dosta. Sve ove planirane mjere popuštanja su reverzibilne, procjenjivat ćemo učinak mjera i brzo reagirati.

– Mi smo se svi nadali da se stvari ovdje neće dogoditi kao u Wuhanu, ali smo bili vrlo realni i svjesni i počeli smo se pripremati. Činjenica je da smo se već u siječnju počeli pripremati, nabavljati zaštitnu opremu, ističe profesorica Markotić.

Na pitanje jesu li kritični tjedni iza nas, Markotić kaže “ne znam”.

– Mi svi želimo da da. Ako se budemo odgovorno i racionalno ponašali, imamo šansu da budemo dobri i dalje, ali ako pokvarimo silnom željom “da nismo negdje išli i bili” te se počnemo neodgovorno ponašati, druga bi epizoda mogla biti puno lošija.

Dodaje da su gledajući na ono što se događalo u okolnim zemljama, da su isto promišljali najgore scenarije.

– Bilo je situacija kada smo mislili hoćemo li to sve uspjeti izdržati.

Rok Čivljak prokomentirao je film Borci protiv koronavirusa, kolegice Ruže Ištuk, a na kojem je surađivao.

– Moram priznati da do prije mjesec dana nisam znao tko je Ruža Ištuk. Dan dva nakon potresa, na porti se pojavila “jedna mala, sitna žena”. Moram priznati da zadnje što mi je trebalo, a bili smo u stresu i strahu od korone i potresa, bio jedan novinar kojeg sam trebao razvoziti po bolnici, nisam toga trenutka shvaćao čemu novinar u bolnici, i nisam imao vremena i volje za to. No, kada sam upoznao vašu kolegicu Ružu Ištuk, danas mjesec dana nakon toga mogu reći da je ona heroina ove hrvatske epidemije koronavirusa. Došao sam večeras u studio s tri ruže, od koje ovu najveću, virtualno, poklanjam Ruži Ištuk, jer da nije bilo nje, ne bi gledali ovaj film koji smo pogledali na televiziji.

Druge su dvije ruže namijenjene ravnateljici Markotić te sestri Marici Trogrlić.

Trogrlić je komentirala isječak iz filma u kojem se navodi da dugo nije zagrlila svoju djecu.

– Normalno komuniciram s obitelji, ali na daljinu, držimo socijalnu distancu, to smo malo zapostavili.

U opremi je 4 sata dnevno.

– Taj je postupak oblačenja i skidanja jako važan jer se oprema mora obući pravilno, vruće vam je, znojite se, posao oko bolesnika je jako zahtjevan. Ima dosta posla koji objavljaju medicinske sestre, koje su velike heroine u epidemiji koja nas je zadesila.

Iz svojega se doma javio doktor Većeslav Bergman koji je prebolio koronavirus.

– Ja sam prve simptome osjetio u petak, dva dana prije potresa. Tresla me groznica, osjećao sam suhoću u ustima, bila je tu i slabost. To sam pridavao poslu koji sam obavljao tjedan ranije, jer smo imali ozbiljne pripreme doma zdravlja Zagrebačke županije za nove uvjete rada. To je trajalo 4,5 dana te više nisam mogao izdržati, otišao sam na testiranje. Imao sam temperaturu 39 osam dana, ne znate da li je gore po danu ili po noći, horor, tih ću osam dana pamtiti cijeli život.

Kaže da osjeća da je izgubio snagu, ali da u ponedjeljak počinje raditi.

– Dva puta sam testiran, pokazalo sam da sam negativan. Osjećam se odlično, ali primjećujem da nemam snagu. Ja sam na trećem katu, prije sam po dvije stepenice lovio, a sada ne mogu u jednom komadu doći do stana, moram se odmoriti. Rekli su mi u bolnici da je oporavak od te bolesti od mjesec do dva.

Najnovije

Još iz rubrike