2.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Medved o Milanovićevoj izjavi u Jasenovcu: Više od 700 pripadnika HOS-a živote...

Medved o Milanovićevoj izjavi u Jasenovcu: Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji

Nakon Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga, udruge Hivdra i Milijana Brkića, istup predsjednika Zorana Milanovića u Jasenovcu osudio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar se o svemu oglasio priopćenjem.

– Izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja “treba maknuti i negdje baciti”, najoštrije osuđujem jer se time obezvrjeđuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, kao i njihov doprinos stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske.

Hrvatski narod koji nam je dao povjerenje očekuje od nas da pridonosimo smanjivanju podjela u društvu, vodimo politiku utemeljenu na pijetetu prema žrtvama te njegujemo kulturu sjećanja.

Ističem da neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja ne može biti službeni stav Republike Hrvatske.

Odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebao biti povod kako bi se istovremeno obezvrijedile žrtve velikosrpske agresije.

Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a – HV-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobijedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske niti njezinih institucija.

Stoga je neprihvatljivo hrvatske branitelje povezivati s totalitarnim režimom. Posebno je neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tijela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima, mrtve i napuštene.

Neprihvatljivo je i prema njihovim obiteljima, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji.

Kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja, uvijek ću braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve – navodi se u priopćenju ministra Medveda.

Milanović: Tko se u Domovinskom ratu borio pod “ZDS”, mora znati da se borio i za NDH; HOS-ovu ploču treba maknut, baciti negdje

Brkić o Milanoviću: Omalovažavanje uloge HOS-a je za svaku osudu i jedino što je gore od nesudjelovanja u Domovinskom ratu

HOS-ovci su zgroženi Milanovićevom izjavom: Vi ste 1991. imali 25. Mario nije se vratio. Sramotno je da Vi danas idete grobove raskopavati

Veterani 4. GBR poručili Milanoviću: Četnicima je to pošlo za rukom 1991. makli su ih, bacili su ih negdje ali Vama i sličnima to neće poći za rukom 2020. niti bilo kada

Najnovije

Još iz rubrike