7.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Ukupno dosad 1950 osoba zaraženih koronavirusom, novo žarište umirovljenički dom u...

VIDEO Ukupno dosad 1950 osoba zaraženih koronavirusom, novo žarište umirovljenički dom u Koprivnici

Trenutačno je potvrđena ukupno 1950 osoba zaraženih koronavirusom, 42 su nova a 869 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo četrdeset i osam osoba.

Na respiratoru je 17 bolesnika, jedan manje, rekao je ministar Vili Beroš.

Imamo novo žarište, umirovljenički dom u Koprivnici, rekao je Beroš.

Od jučer je u tom domu 13 novozaraženih, rekao je Krunoslav Capak, ukupno je 20.

Danas je načelnik Stožera i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić kazao kako imaju 16 novooboljelih, od čega je 13 štićenika iz Doma za starije i nemoćne, dvoje je zaposlenih, a jedan medicinski djelatnik. U županiji je ukupno dosad evidentirano 49 slučajeva.

– Jedna je osoba bila pozitivna prijašnji dan, koja nije bila u kontaktu. Razlog je to zašto smo proširili provjeravanje. Svi koji su pozitivni bit će u našoj općoj bolnici. Dvoje od 13 imalo je manje smetnje, a ostali nikakve koje bi ukazivale na koronavirus. Daljnji koraci ovisit će o novim podacima. Proširit ćemo uzimanje obrisaka. Dvoje od svih zaposlenih je pozitivno, ali ne znači da i ostali nisu. Dezinfekcija i čišćenje bit će pojačani. Nadamo se da ćemo nadalje ipak i naš dom očistiti od koronavirusa. Mogu najaviti da će biti još pozitivnih – kazala je dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Nastavila je kako su obriske uzimali isprva negativnim osobama koje su kasnije bile pozitivne.

– Vrijeme da napravimo presjek da vidimo kakvo je stvarno stanje – dodala je D. Vadla, ponovivši kako će sve pozitivne smjestiti u bolnice te otkrila kako će dobiti pomoć iz zagrebačkih bolnica bude li potrebno.

– Nema značajnih simptoma kod štićenika doma, što ne znači da nisu pozitivni. Uzet ćemo obrise još 80 štićenika u narednom periodu – izjavila je D. Vadla.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, kazao je kako je s lakšom kliničkom slikom u bolnici šestero zaposlenika. – Naši djelatnici koji izlaze iz samoizolacije ponovno su dostupni. Tijekom dana novopozitivnih osoba iz doma bit će premješteno u izolacijsku jedinicu. Dio njih nema simptome, postupak ćemo prema naputcima infektologa – rekao je dr. Devčić.

Izjavio kako u koprivničkoj bolnici bez problema mogu primiti trenutan broj novih slučajeva. Ravnateljica Doma Vesna Križan kazala je kako je dom pod kontrolom te da nitko iz njega ne može izaći.

– Radimo u dva tima. Vidjet ćemo jesu li dva tima dovoljna ili ćemo nešto novo poduzeti. Napravit ćemo preventivne mjere. Pozitivni će se izdvojiti. Korisnici su dobro, većinom nemaju tešku sliku. Kod nas je sada uzlazna linija, što je u Hrvatskoj bilo ranije. Radimo punim kapacitetom, otpočetka epidemije nema odlazaka iz doma, piše epodravina.

Najnovije

Još iz rubrike