4.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Štromar: Šteta od potresa u Zagrebu negdje oko 42 milijarde kuna

Štromar: Šteta od potresa u Zagrebu negdje oko 42 milijarde kuna

Točno je mjesec dana od potresa koji je pogodio Zagreb i u kojem je život izgubila petnaestogodišnja djevojčica, a mnogi su se morali iseliti iz svojih domova zbog prevelikih oštećenja.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar je za HRT u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prvi put iznio podatke kolika je procjena štete od potresa u Zagrebu i okolici.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta komunicirali su s europskim kolegama i iznijeli procjenu štete. Napravili su pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija, objasnio je Štromar.

– Procjenjuju da je šteta negdje oko 42 milijarde kuna, rekao je Štromar.

Ministar je dao informacije i što se nakon mjesec dana pripremilo za obnovu potresom uništenih stambenih i drugih objekata, kada ćemo imati zakon kojim će se sve to urediti. koji treba biti donesen hitno, rekli bismo još jučer.

Zakon je pri kraju, brusimo ga, još malo sa stručnjacima. Radi se o tjednima kada stiže zakon. Izgradit ćemo hitno stanove gdje bi ljudi kojima su nastradali objekti u potresu bili nekoliko godina, a onda bi se te zgrade iskoristile kao studentski dom, objasnio je za HRT.

Bandić o štetama nakon potresa: Ja sam preozbiljan čovjek da dajem procjene

Najnovije

Još iz rubrike