18 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Šalaj: Opozicija je trebala bolje "odigrati" u ovoj situaciji

Šalaj: Opozicija je trebala bolje “odigrati” u ovoj situaciji

Kakva je hrvatska dnevna politika u doba epidemije, kako se političke stranke snalaze u novim okolnostima i što možemo očekivati u idućim mjesecima?

O tome su govorili u emisiji U mreži Prvog komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i politolog Berto Šalaj.

Na pitanje kako komentira to da je prema istraživanju HRejtinga HDZ došao na 30 posto, a SDP ima 2,5 posto manje, Macan je rekao kako bi on ovaj rezultat spojio s istim istraživanjem gdje je prvi put premijer dobio bolju ocjenu od predsjednika države.

– To se desilo zato što je premijer u prvom planu. Predsjednik daje podršku Vladi u svim naporima koje rade, on nastupa kada je to potrebno. Sve to pokazuje kako su se u ovoj situaciji dobro snašla obojica i to su građani vrednovali, rekao je Macan i dodao kako, dok god građani misle da radite nešto u njihovu interesu i u krizi su oči uprte u vas, imate kampanju koja je cijelo vrijeme medijska.

Istaknuo je kako su ovi rezultati očekivani.

Šalaj je rekao kako će ovo razdoblje biti upamćeno po konferencijama za novinare Stožera i tu je vlast osigurala ono najbolje što struka nudi.

– Građani percipiraju da je to zaista tako i da je Vlada postavila najbolje ljude i to je rezultiralo njihovom vrlo visokom potporom. Građani također podupiru gospodarske mjere koje je predložila Vlada, ali prema istraživanju građani i ovdje rade razliku. Gospodarskim i zdravstvenim mjerama daju 60-70 posto podrške, ali potpora HDZ-u je 30 posto i ne očekujem da će ona više rasti, naglasio je Šalaj.

Rekao je kako je razlika između HDZ-a i SDP-a mala te kako je ona na razini pogreške.

Macan je rekao kako je Udruga Glas poduzetnika, koja trenutačno ima više od 7 tisuća članova, dobro iskoristila ovu situaciju.

– Stranke nisu reagirale na njihove potrebe i poduzetnici su se počeli boriti za svoj položaj. Nakon toga prvi put vidimo da su sindikati u defenzivi, naglasio je.

Oba sugovornika su se složila kako je opozicija trebala bolje „odigrati” u ovoj situaciji. Kako kaže Šalaj, oni nisu smjeli biti kritizeri u iznimnoj situaciji, zato što će ih građani građani pitati zašto kritizirate nešto, a nemate rješenja.

Macan je naglasio kako se na lokalnim razinama pokazuje nekompetentnost. Kako kaže, Stožer na razini države je postavio vrlo visoke standarde za Hrvatsku.

Šalaj je rekao kako smatra da će greške lokalnih političara imati utjecaja ne na parlamentarne izbore, već na one lokalne u svibnju 2021. godine, a tada smatra da će se vidjeti i politička budućnost Milana Bandića.

– Mislim premijer računa da nakon parlamentarnih izbora Bandić neće biti nikakav ozbiljan faktor na nacionalnoj političkoj sceni. Milan Bandić je „mačka s 9 političkih života” što se već pokazalo, naglasio je Šalaj.

Što se tiče parlamentarnih izbora, rečeno je kako je nerealno razmišljati o istima u srpnju. Šalaj je rekao kako je realnije da budu na jesen.

– Mene više brine kako će se izbori održati, ako situacija ne bude epidemiološki dobra. Moramo se za to pripremiti, naglasio je.

Najnovije

Još iz rubrike