4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Milanović: Tko se u Domovinskom ratu borio pod "ZDS", mora znati da...

Milanović: Tko se u Domovinskom ratu borio pod “ZDS”, mora znati da se borio i za NDH; HOS-ovu ploču treba maknut, baciti negdje

Državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u Jasenovcu su podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Zajednički vijenac položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a po cvijet su u spomen na žrtve položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.

Medijima se u Jasenovcu obratio i predsjednik Zoran Milanović, prenosi dnevnik.hr.

“Drago mi je da smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu. Dobro je da je na komemoraciji napokon izbjegnuta govorancija. Ja sam se ovdje nagovorio već, ali sad je dosta”, rekao je Milanović i naglasio kako je Jasenovac jedno od najgorih mjesta Drugog svjestkog rata.

Rekao je i kako onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod “ZDS” borio samo za RH mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom.

“Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom”, kazao je predsjednik.

Za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, rekao je: “To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom”, ističe.

“Republika Hrvatske je priznata u siječnju 1992., tad je počela ta serija priznanja. “Mi smo i u socijalzimu imali najveći broj državnih atributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo ih na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmijehom, a ne s prijezirom”, dodao je.

Što se komemoracije za žrtve Bleiburga koja će održati na Mirogoju tiče, Milanović je kazao: “Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat”.

“Nadam se da će neke stalno iritantne teme nakon pandemije splasnuti”, rekao je.

Osvrnuo se i na situaciju u Zagrebu nakon potresa i ustvrdio je kako gradska vlast u normalnim okolnostima nije marila za stanje u Donjem gradu.

“Velik novac bio je na raspolaganju za ulaganje, a nije učinjeno ništa. Ove điđe i lampice – to je ništa”, rekao je Milanović.

Plenković: “Želimo njegovati kulturu sjećanja”

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je obilježavanje okupilo sve ključne sudionike državne vlasti.

“Kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Želimo u Hrvatskoj njegovati kulturu sjećanja. Moramo ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svjesne strahota koje su se ovjde dogodile”, rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo kako se politika koju njegova vlada vodi bazira na osudi zločina.

“Istina koja se dogodila mora biti jasno vidljiva svima”, rekao je premijer.

Jandroković: “Želimo njegovati kulturu sjećanja”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako je došao kako bi osudili karakter ustaškog režima.

“Ta poruka je važna zbog mlađih generacija kako bi shvatili da mir, sloboda i demokracija ne dolaze sami po sebi te se za njih treba boriti. Nikad više ne smijemo dozvoliti da se dogodi zlo”, rekao je.

Kraus u Jasenovcu: Došao sam pružiti ruku, pokazati da sam spreman na ozbiljne razgovore i odnosu Vlade i vlasti prema povijesti

Najnovije

Još iz rubrike