17.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukupno 1908 osoba zaraženo korona virusom, jedna osoba preminula u 24 sata;...

Ukupno 1908 osoba zaraženo korona virusom, jedna osoba preminula u 24 sata; Božinović o ukidanju zabrane misa

Trenutno je potvrđena ukupno 1908 osoba zaražena koronavirusom, novih je 27 a 801 osoba je ozdravila. Četrdeset i osam osoba je preminulo, od jučer u KB Dubrava jedna starija žena. 18 osoba je trenutačno na respiratoru.

Ministar Vili Beroš je još jednom objasnio da su razlike u brojkama Nacionalnog i lokalnih stožera to što imaju različita 24-satna razdoblja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kolegu Beroša najavio je kao kolegu Borasa, a kasnije je objasnio da je imao sastanak s Markom Borasom Mandićem, šefom Županijskog stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, pa mu je ostalo to prezime.

O otvaranju škola i dopuštanju misa

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govoreći o otvaranju škola ponovio je da je moguće popustiti u mjerama zabrane i da će sve daljnje odluke donositi Vlada u dogovoru sa stožerom. Ponovio je da online školovanje dobro funkcionira i da nema zapreka da se akademska godina završi online.

Na pitanje o dopuštanju misa što su tražili neki biskupi, Božinović je rekao da će ovaj tjedan biti predstavljen plan popuštanja mjera. ”Sve odluke je donijela politika, na preporuku struke. Ovo je Vladin stožer”, rekao je Božinović osvrćući se na izjavu predsjednika Zorana Milanovića.

Isto je odgovorio i na pitanje o zahtjevima HGK-a za pokretanjem gospodarstva. Istaknuo je i da ovo nije situacija koja će brzo proći i da je dobro da se svi na to naviknu.

Zdravstveni sustav vraća se u normalu

Capak je ocijenio da već neko vrijeme imamo blagi silazni trend i da dnevne oscilacije nisu toliko bitne. Objasnio je da se epidemiološka situacija ne procjenjuje samo na temelju pada broja novooboljelih već i na temelju drugih parametara.

Ministar Beroš rekao je da se zdravstveni sustav polako vraća u normalu, pa će se početi vraćati i dijagnostičke pretrage i pokušat će riješiti zaostatke. ”Svjestan sam lista čekanja. Imam nekoliko alata na raspolaganju”, napomenuo je i najavio prolongaciju rada u onim ustanovama koje imaju uvjete. ”Liste čekanja bit će nam manji problem od ovog koji imamo sada”, zaključio je.

Za stanje u Domu za starije i nemoćne u Splitu Beroš je rekao da još nema kompletan izvještaj i da će više znati sutra.

Najnovije

Još iz rubrike