-1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Štern objasnio zašto je u Hrvatskoj benzin skuplji, a cijena barela sirove...

Štern objasnio zašto je u Hrvatskoj benzin skuplji, a cijena barela sirove WTI nafte minus 37 dolara

Benzin će od utorka u Hrvatskoj poskupiti za kunu po spremniku, dok će dizel pojeftiniti, objavio je portal cijenegoriva.info. Portal navodi kako će spremnik od 50 litara benzina od ovoga tjedna biti skuplji za kunu nego prošloga tjedna, dok će isti spremnik dizela pojeftiniti za 12,5 kuna. Autoplin, također spremnik, bit će povoljniji za 3,5 kuna u odnosu na prošli tjedan. Naftni stručnjak Davor Štern objasnio je kako tržište prati kretanje cijena nafte.

Ova se promjena cijene benzinskog goriva događa usprkos tome što se cijena barela sirove WTI nafte u ponedjeljak prodavala po najnižoj cijeni u povijesti, i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje uslijed pandemije koronavirusa.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za svibanjske isporuke, budući da terminski ugovori ističu u utorak. Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule.

‘Događa se naftna korona. Situacija će imati dugoročne posljedice, iako neće dugo trajati. Promijenit će se paradigma energetike’, kaže naftni stručnjak Davor Štern za Hrvatski radio.

‘Proces prerade traje nekoliko mjeseci i cijenu nikad neće tržište pratiti tako brzo, to je karakteristično za sve zemlje’, komentira cijene goriva stručnjak.

Cijena također referentne Brent nafte pala je za oko 8 posto te se prodavala za oko 25 dolara po barelu.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore. U ponedjeljak su padale i dionice najvećih naftnih kompanija, primjerice ExxonMobila za oko četiri posto.

Podsjetimo, Rusija, Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a pretprošle su nedjelje obznanile da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju. To smanjenje proizvodnje iznosi 10 posto normalne svjetske opskrbe naftom, a ujedno je i jedno od najvećih smanjenja proizvodnje dogovoreno dosad, prenosi tportal.

Prošlog su tjedna, inače, cijene goriva u Hrvatskoj blago porasle u odnosu na tjedan prije, kada je cijena benzina potonula za 22 lipe po litri, a dizela 28 lipa.

U povijesti nikad zabilježeno: Cijene nafte na američkom tržištu pale u minus

Najnovije

Još iz rubrike