18.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Đoković protiv cijepljenja, boji se da će biti obavezno za tenisače; Capak:...

Đoković protiv cijepljenja, boji se da će biti obavezno za tenisače; Capak: Zemlja je okrugla, benzin je zapaljiv, a cjepivo je učinkovito i sigurno

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković rekao je kako se protivi cijepljenju, no ne zna što će ako ono bude obavezno za tenisače kako bi mogli putovati svijetom nakon pandemije koronavirusa.

– Osobno sam protiv cijepljenja i ne bih volio biti prisiljen na njega kako bih mogao putovati i igrati. No ako bude obavezno, što onda? Ne znam, morat ću donijeti tešku odluku, rekao je u video razgovoru s nekoliko sportaša.

– Imam svoja razmišljanja o svemu, da li će se ona u nekom trenutku promijeniti, ne znam, dodao je.

Počekom travnja Đokovićeva supriga Jelena podijelila je video u kojemu dr. Thomas Cowan povezuje 5G mrežu s koronavirusom. Taj video dobio je u međuvremenu oznaku “lažne vijesti” i izbrisan je, odnosno cenzuriran, no Jelenu to nije pokolebalo:

– Nisam sretna da se nešto na taj način cenzurira. Voljela bih malo više argumenata i razgovora u javnom govoru, onda bi svima stvari bile jasnije, rekla je.

Đoković je inače veliki pobornik alternativnih pristupa i smatra se duhovnom osobom. Tako je, prema vlastitim riječima, trenutak kad mu je alternatvini liječnik stavio krišku kruha na stomak i utvrdio da ima celijakiju, odnosno alergiju na gluten, definirao karijeru. Promjenom prehrane krenuo je u pohod na svije tenisa, piše HRT.

– Mi dobivamo preko službenih medija neku priču koja izaziva priličan strah i paniku kod ljudi. Ne može čovjek ostati imun na to. Vjerujem da je virus opasan, u suprotnom ne bi bilo pola svijeta zakvačeno, ali mislim da postoji neka vrsta cenzure medicinskih stručnjaka – rekao je Đoković i dodao da ti stručnjaci govore o nekim drugim rješenjima koja se ne poklapaju s onim što plasiraju “službeni mediji”, rekao je Đoković još, prenosi Jutarnji list.

– Volio bih da postoji više debata, razlika u razmišljanju. Jednostavno da čujemo i ta razmišljanja. Mi nismo iz te struke i ne možemo o tome pričati, ali ja bih više volio da se priča o imunitetu.

Društvene mreže su podivljale, a stav jednog od najpoznatijih sportaša na svijetu protiv cijepljenja komentirale su tisuće ljudi, dakako, s različitim reakcijama. Mnoge je šokiralo što se Novak, koji je krajem ožujka Srbiji poklonio milijun eura za borbu protiv koronavirusa, “petlja” u ono o čemu nema pojma (“neka se drži reketa”). Neki su ga mediji odmah proglasili “antivakserom”, a protivnici cijepljenja guštali u tome što imaju tako slavnu osobu u svojim redovima. Komentari ne prestaju stizati.

Opet se javljaju

– Novaka Đokovića osobno ne bih komentirao jer nisam vidio njegovu izjavu, ali mogu komentirati antivakserski pokret. Činjenica je da su utihnuli kada je broj oboljelih bio visok, a isto tako bilo je za očekivati da će se početi javljati kako broj oboljelih opada – rekao nam je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kada su ga iz Jutarnjeg zamolili da kaže što misli o ovoj priči.

On jasno kaže da bi cjepivo bila jedina najdjelotvornija obrana od koronavirusa te da trenutno cijeli svijet radi na tome.

Nadalje, smatra da su ovakvi istupi kontraproduktivni i da mogu naštetiti zdravlju i životu sljedbenika takvog pokreta.

– Smatram da je cjepivo koje će biti s minimalnim nuspojavama rješenje i da je ono najpouzdanije i najbolja zaštita od zaraznih bolesti, što govore i povijesne činjenice o suzbijanju brojnih bolesti i spašavanju velikog broja života – navodi te pita sve antivaksere: – Tko bi od vas, da vas ugrize bijesni pas, odbio cjepivo i osudio se na smrt?

– Ako tražite moju definiciju cjepiva ona glasi: Zemlja je okrugla, benzin je zapaljiv, a cjepivo je učinkovito i sigurno – zaključio je Capak, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike