Austrijanci žele u Hrvatsku na odmor, ministrica turizma najavila im dozvole za ljetovanje

Nisu Česi jedini koji bi se ove godine sunčali na Jadranu.

Istraživanje zagrebačkog ureda međunarodne kuće BlueRock i agencije za istraživanje tržišta Improve, koje je provedeno između 6. i 9 travnja, pokazalo je da od ljetovanja u Hrvatskoj nisu odustali ni Austrijanci, koji su značajno tržište.

Kako su pokazali rezultati tog istraživanja, 66 posto Austrijanaca i dalje želi dio godišnjeg odmora provesti izvan zemlje, a 47 posto ispitanih odgovorilo je da će, popravi li se situacija s koronom, sigurno ići na odmor, piše Jutarnji list.
Hit-destinacija

Zasad od odmora nije odustala gotovo polovica ispitanih Austrijanaca, a samo 13 posto reklo je da su za ovu sezonu prekrižili ljetno putovanje.

Doduše, prilično je velik broj neodlučnih Austrijanaca, njih 40 posto, no postoji šansa da se i dio te populacije predomisli s obzirom na to da ih je 42% reklo da će odluku o odmoru donijeti u sljedeća dva mjeseca, a 40% će za odluku trebati i više od tog vremena.

Ono što naš turizam treba veseliti jest činjenica da je Hrvatska prema tom istraživanju apsolutna hit-destinacija za Austrijance – od ukupnog broja ispitanih, njih 27 posto između sedam destinacija, Hrvatske, Grčke, Italije, Španjolske, Francuske, Turske i Crne Gore, izabralo je baš našu zemlju.

Potom je istraživanje pokazalo da dobar dio njih u ovom trenutku već ima rezervaciju na Jadranu.

Naime, 58 posto svih sudionika ankete odgovorilo je da je već rezerviralo ljetni godišnji ili da upravo proučavaju ponude. Među onima koji su rezervirali smještaj, petina ga je bukirala u našoj zemlji iako to ne znači nužno da će ga i iskoristiti.

Prednosti

Zanimljivo, Austrijanci su detaljno objasnili i što im je najvažnije pri odabiru odredišta, a prema tome se čini da bi Hrvatska trebala imati komparativnih prednosti.

Recimo, 45 posto ih bira izoliranija mjesta poput otoka, važno im je da odlaze u mirne, zdrave i sigurne destinacije koje su se pokazale uspješnima u borbi protiv virusa, a za 41 posto ispitanika iznimno je važno da se do destinacije može doći osobnim automobilom.

Razrađena su i dva scenarija – optimističniji koji predviđa da bi ove godine pad austrijskih noćenja u glavnoj sezoni trebao iznositi 25 posto (1,6 milijuna manje nego lani), a prema pesimističnijem taj pad bit će 41 posto (2,6 milijuna noćenja manje).

“Istraživanje pokazuje da nije sve tako crno i da postoje scenariji prema kojima bi Hrvatska i ove godine imala sezonu, no kako će ona biti lošija od planova napravljenih prije pojave virusa, nužno je pripremiti se za brzu prilagodbu u uvjetima velike neizvjesnosti”, zaključuje se u istraživanju.

Prilagodba

Kako je objasnio Emanuel Tutek iz BlueRocka, ovo je među prvim istraživanjima sentimenta domaćeg emitivnog tržišta u okolnostima pojave koronavirusa, a Tutek se nada da će ono biti poticaj za daljnja istraživanja barem top 5 domaćih emitivnih tržišta i pripremu konkretnih mjera.

Za analizu je, nastavlja Senka Brajović iz Improvea, odabrana Austrija s obzirom na 7,7 milijuna noćenja ostvarenih u Hrvatskoj lani predstavlja naše treće najveće emitivno tržište.

“Osim toga, bila je zanimljiva iz nekoliko razloga. Prvo, mogli smo obuhvatiti reprezentativni uzorak na teritoriju cijele zemlje, a austrijski turisti nam dolaze iz svih regija pa je relevantnija i simulacija utjecaja na ukupan broj austrijskih noćenja. Drugo, Austrija je krenula s najavama ublažavanja mjera u borbi s koronavirusom, očekujući stabilizaciju u ljetnim mjesecima, a potom je u njoj već potaknuta tema poticanja domaćeg turizma”, objašnjava Brajović.

Partner iz BlueRocka Andrej Šimatić zaključuje da bi se slična istraživanja trebala raditi na dvotjednoj osnovi, i to na svim ključnim emitivnim tržištima, jer je upravo razlika od istraživanja do istraživanja važan pokazatelj intenziteta i smjera promjene. Na taj bi način sektor mogao prije odgovoriti na pitanja kako prilagoditi poslovanje manjim prihodima, ali i kako definirati konkretne mjere za pomoć turizmu.

Ministrica turizma Austrijancima najavila dozvole za ljetovanje i u Hrvatskoj

Austrija bi na ljeto mogla dozvoliti turistima iz Njemačke i drugih zemalja, u kojima je koronavirus pod kontrolom, da posjete Austriju, rekla je u subotu austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger za novine Die Presse.

Koestinger je navela kako postoji mogućnost potpisivanja bilateralnog sporazuma sa susjednim državama putem kojega bi se njihovim stanovnicima dopustio ulazak u Austriju. “Sloboda putovanja ostat će ograničena u sljedećim mjesecima. Međutim, ako su zemlje uspješne (u borbi protiv koronavirusa), poput Njemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume”, rekla je Koestinger.

Ovakva odluka bi se prvenstveno odnosila na Njemačku jer dvije trećine svih turista koji posjećuju Austriju dolaze upravo iz te zemlje. Naime, Andreas Reiter, austrijski istraživač turističkih kretanja, rekao je za Kleine Zeitung da velika većina ugostitelja neće preživjeti godinu ako granice ostanu zatvorene.

Što se tiče termina otvaranja granica, Koestinger je navela da će biti u ljetu.

“Ne postoji neki rok jer i dalje postoji mogućnost dolaska novih velikih valova zaraze. Ujedno, ne smijemo isključiti mogućnost da dođe do novih strožih mjera na duže razdoblje”, rekla je Koestinger.

Austrijski mediji su preko vikenda pisali kako postoji dobra vjerojatnost da bilateralni sporazumi zažive, a kao primjer navode i dogovor između Hrvatske i Češke po pitanju dolaska čeških turista avionima na Jadran, piše Jutarnji list.

Share This Article