Od ponoći 13 županija želi ukinuti e-propusnice

Ukinute su propusnice između Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Od ponoći se propusnice ukidaju i za područje Međimurske županije, ali i za ostalih 11 županija.

Stožer civilne zaštite RH prihvatio je prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i donio Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

To znači da se stanovnici Zagrebačke županije od sada mogu bez e- propusnice kretati unutar Zagrebačke županije i Zagreba.

Međutim, ukoliko stanovnici Zagrebačke županije trebaju putovati izvan Županije i Zagreba za to će trebati e-Propusnicu.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije zahvalio se Nacionalnom stožeru na promptnoj reakciji, kao i Gradu Zagrebu i njihovom Stožeru na suradnji.

“Iako e-propusnice više nisu potrebne pozivamo sve stanovnike na odgovornost te da se, kao i do sada, kreću samo u slučaju potrebe te da i dalje prate upute Nacionalnog stožera, a sve s ciljem sprečavanja širenja COVID-19”, navedeno je u priopćenju iz Ureda župana Zagrebačke županije.

Blaže mjere i za Međimurce

Propusnice više neće trebati niti stanovnicima Međimurske županije.

Kao što je tijekom dana i najavljeno, od ponoći se za područje Međimurske županije ukidaju e-propusnice. To znači da se građani Međimurja mogu slobodno kretati na području cijele županije bez propusnica. E-propusnice će i dalje trebati za odlazak u druge županije na području Republike Hrvatske.

“Iako je ova mjera rezultat povoljne epidemiološke situacije u Međimurju koji, ako izuzmemo ozdravljene osobe, ima svega četiri osobe oboljele virom COVID 19, Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na strogo poštivanje svih uputa i preporuka Nacionalnog i županijskog stožera, te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. To znači napuštanje mjesta prebivališta i kretanje u slučaju potrebe, sve dok su trenutne, i sve druge mjere na snazi”, navedeno je u priopćenju Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije.

Koprivničko-križevačka županija također je ukinula e-propusnice.

Zatražilo 13 županija

Lakše kretanje građana osjetit će se u županijama koje su tražile ukidanje e-propusnica, a takvih je trinaest.

Odluku Nacionalnog stožera o ukidanju e-propusnica po županijama potvrdio je za Dnevnik Nove TV načelnik stožera Davor Božinović.

Podsjetimo na brojke zaraženih po županijama. Neke, naime, već danima imaju odlične rezultate, većina ih broji manje od pedeset zaraženih.

Dvadeset dana bez novozaraženih

Neke od županija imaju zaista impresivne rezultate, poput Virovitičko-podravske županije koja je bez novih zaraženih izdržala dvadeset dana, Primorsko-goranska šest dana zaredom nije imala novooboljelih, a danas bilježi tek jedan slučaj.

I Istarska županija koja je bila prvo žarište u Hrvatskoj – ima situaciju pod kontrolom. Najpogođeniji virusom su Grad Zagreb s 449 zaraženih, Splitsko-dalmatinska županija s 406, Zagrebačka županija sa 124 i Krapinsko-Zagorska sa 120 zaraženih.

Slijedi Osječko-baranjska županija sa 107, Dubrovačko-neretvanska sa 105 zaraženih, Istarska s 90 te Primorsko-goranska županija s 80 zaraženih. Nakon njih tu su Šibensko-kninska županija sa 79 i Zadarska sa 78 zaraženih osoba.

Manje od četrdeset zaraženih

Ostale županije su s daleko manje zaraženih. Vukovarsko-srijemska ima ih 37, Varaždinska 36, Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka imaju zabilježene po 32 zaražene osobe. Slijede Karlovačka županija s 28, Brodsko-posavska s 21 zaraženom osobom, Ličko-senjska s 20 i Bjelovarsko-bilogorska županija s 12 zaraženih osoba.

Manje od deset zaraženih imaju Međimurska županija s osam, Virovitičko-podravska s četiri zaražene osobe i Požeško-slavonska županija koja i dalje ima samo tri zaražene osobe.

Krivulja ide u dobrom smjeru. Slaže se i stožer pa su neke mjere produžili, a neke prilagodili.

Deset županija zatražilo potpuno ukidanje e-propusnica

Deset županija tražilo je potpuno ukidanje e-propusnice za svoje područje: Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Zadarska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska.

Od ponoći više neće biti policijskih punktova, niti će građani trebati e-propusnicu ako primjerice iz svoje općine idu na svoje oranice koje su u – drugoj općini.

Dvije županije podijeljene na manja područja

Dvije županije su zatražile da se njihova područja podijele na nekoliko manjih. To su Primorsko-goranska i Ličko senjska županija.

Primorsko-goranska županija, u suradnji s epidemiolozima, traži podjelu područja na tri manja – jedan je Gorski kotar, drugo područje bili bi otoci, a treće – Primorje. Dakle – u njima će kretanje bilo slobodno, no za prelazak iz jednog područja u drugo građani i dalje moraju imati e-propusnicu.

Kretanje u Ličko-senjskoj županiji također će biti bez propusnica, no to se ne odnosi na područje Udbine i Novalje. Za ulazak u ta mjesta, odnosno izlazak iz njih i dalje će trebati e-propusnice.

Spajanje Zagreba i Zagrebačke županije

Zahtjev je poslao i Grad Zagreb – tražili su da se, barem što se e-propusnice tiče, spoje sa Zagrebačkom županijom.

Na ovaj način stožer želi omogućiti veću mobilnost, ali je ipak ne dopustiti potpuno – jer je mobilnost jedan od najvećih faktora rizika. Podsjetimo, pravila o novom kretanju građana su na snazi već od ponoći, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari