Vladajući rade na scenariju postupnog povratka u normalu: Evo tko bi se među prvima mogao vratiti na posao

Premijer Andrej Plenković jučer je poručio kako je ministrima naložio da pripreme mjere relaksacije iz svojih resora, a u konačnici će epidemiolozi odlučiti na koji način će se moći ili neće moći organizirati rad pojedinih sektora gospodarstva uz poštivanje sigurnosnih mjera, piše Jutarnji list.

Također, kako su doznali iz pojedinih ministarstava, moguće je i da će popuštanje mjera ići na regionalnoj razini. Naime, ako neka županija nema novooboljelih, moguće je da će se u tim sredinama postupno otvarati tvornice i trgovine. Ministar gospodarstva Darko Horvat tako je spomenuo mogućnost otvaranja metaloprerađivačke industrije u Međimurju, a govorio je i o poljoprivrednim djelatnostima u Slavoniji.

Sugovornik Jutarnjeg također kaže kako će se razmišljati i o otvaranju pojedinih neprehrambenih trgovina s obzirom na veličinu ili broj zaposlenih. Primjer za to su trgovine s dječjom odjećom, knjižare, ali i neke druge manje trgovine, poput onih s tehnikom. Kada je pak riječ o obrtnicima, to će biti teže za organizirati. Naime, frizeri, kozmetičari i pedikeri su u fizičkom kontaktu sa svojim mušterijama, dok bi se, primjerice, neki drugi obrti poput urara možda i mogli otvoriti.

Već ranije se spominjalo i otvaranje javnog prijevoza (uz preporuku nošenja maski i stalnu dezinfekciju), a jučer je državni tajnik za sport Tomislav Družak rekao kako se od idućeg tjedna kreće s treninzima vrhunskih sportaša i onih koji treniraju na otvorenim prostorima, poput veslača, atletičara i nogometaša. Prioritet su vrhunski sportaši prve i duge kategorije kojih je u Hrvatskoj između 500 i 600.

Ključni respiratori

Drugi kriterij za popuštanje mjera je da zdravstveni sustavi moraju imati dovoljno kapaciteta, što uključuje broj kreveta za intenzivnu skrb, dostupnost zdravstvenih radnika i medicinskog materijala. I s time se Hrvatska dobro nosi. Na respiratoru trenutno imamo 30-ak osoba, a ukupno takvih uređaja što stacionarnih što mobilnih u cijeloj Hrvatskoj imamo 800, a po medicinskom osoblju i broju bolničkih kreveta, kako svih, tako i onih na intenzivnoj njezi smo u samom vrhu EU.

I treći se kriterij odnosi na sposobnost praćenja zaraze, uključujući masovno testiranje. Još nismo počeli s masovnim testiranjem, a nemamo ni aplikaciju za praćenje kontakata. Capak je poručio kako su pri kraju pripreme za masovno testiranje i kako će ono krenuti kroz nekoliko dana, pa bi nakon što to krene Hrvatska doista mogla, poslože li se svi ovi kriteriji, početi popuštati mjere.

1. Lokalni pristup u popuštanju mjera

Lokalni pristup preporučuje i Europska komisija. U Hrvatskoj neke županije danima nisu zabilježile nove slučajeve. Epidemiolozi ipak ističu kako to nije jedini kriterij i da to ne znači kako je opasnost od zaraze u tim županijama prošla, a na razini Hrvatske još nismo ušli u silaznu putanju broja novooboljelih što se stalno navodi kao glavni preduvjet za ublažavanje mjera.

2. Različit pristup po gospodarskim sektorima

Jedan od kriterija koji se razmatraju pri omogućavanju povratka na posao je i broj okaza u različitim sektorima. Ugroženije industrije imat će veći prioritet pri ublažavanju mjera, ali će se pri povratku na posao inzistirati na strogim epidemiološkim mjerama opreza. Kao mogući prvi povratnici na posao spominju su metaloprerađivači u Međimurju i zaposlenici poljoprivredno-prehrambenih pogona u Slavoniji

3. Trgovine i uslužni obrti

Uz trgovine s prehramebnom, higijenskom i građevinskom robom, među prvim prioritetima za otvaranje spominju se dućani s dječjom opremom i odjećom. Moguće je i da će kriterij za povratak u posao biti veličina dućana. Među obrtima bi se prvo mogli otvoriti radnje u kojima nema intenzivnog fizičkog kontakta s kupcima, a na kraju bi bili frizeri, kozmetičari, pedikeri…

4. Zaštitne mjere i masovno testiranje

Otvaranje javnog prijevoza najvjerojatnije će biti uvjetovano nošenjem zaštitnih maski, a epidemiolog Krunoslv Capak ističe kako bi popuštanje zabrana trebalo biti povezano s i masovnijim testiranjem te uvođenjem aplikacije za praćenje kontakata što će omogućiti preciznije praćenje širenja korona-virusa. Prema njegovim riječima, masovnije testiranje bi moglo početi već za nekoliko dana, piše Jutarnji.

Share This Article