VIDEO Hrvatska vojska detonirala eksploziv, uspješno je odvojen i prizemljen toranj

Spušten je sjeverni toranj Zagrebačke katedrale.

Rušenje je bilo odgođeno zbog vjetra, završne pripreme za eksploziju i odvajanje tornja obavljene su nakon 15 sati.

Odvajanje je počelo nešto prije 18 sati kontroliranom eksplozijom, a nakon provjere počelo je spuštanje dvadesetak tona teškog sjevernog tornja

Ranije je HV postavio eksploziv.

Prije spuštanja tornja

U javljanju za Hrvatski katolički radio mons. Ivan Hren kazao je da je sve profesionalno pripremljeno za uklanjanje 30 tona vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale.

“Ulazimo u finale. I ja sam čovjek, i mene je strah. Htio bih da sve što je profesionalno napravljeno da bude dobro napravljeno. Budimo u molitvi zajedno“, istaknuo je mons. Hren nadodavši još jednom kako će danas biti uklanjen sjeverni toranj zagrebačke katedrale.

“Ne treba postojati zabrinutost. Sve što je učinjeno, učinjeno je u skladu sa strukom. Ja sam miran. Dolje je bio slab vjetar, a na visini je jak vjetar. Sad je sve spremno za uklanjanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale”, izjavio je predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren.

Prema riječima načelnika Stožera Miroslava Cara sjeverni toranj zagrebačke katedrale oštećen je na 72 redu tornja te je “uslijed potresa došlo do zakretanja gornjeg dijela i loma nosećih stupova na donjem dijelu 72. reda.” Hrvatska vojska počela je s bušenjem minskih mikro bušotina i punjenju s eksplozivom. Uslijedit će završni radovi vezanja tornja sa sajlama i nakon toga detonacija. “Količine eksploziva su minimalne, više dana smo provodili ispitivanje ovdje u krugu katedrale i na vojnom poligonu da bi dobili optimalne količine eksploziva. Ukupna količina eksploziva je 580 grama“, kazao je u izjavi za medije načelnik Stožera Miroslav Car.

Napominje kako je najveća opasnost dizalica jer je visine 120 metara te se zbog nje trebao pokriti radijus i zaštititi od bilo kakvih neprilika na 120 metara. “Što se tiče same eksplozije mi smo je sveli na minimum. Omotat ćemo prostore gdje se provodi eksplozija da razlijetanja pukotina de facto ne bi bilo, međutim proračuni su pokazali da je sigurnosna zora nekih 75 metara od samog mjesta eksplozije.”

Zapovjednik Bojne obavještajne satnije Hrvatske kopnene vojske bojnik Mario Maslov dodao je kako je zadaća te postrojbe “staviti pod nadzor područje radova iz zraka u okviru 360 stupnjeva s glavnim fokusom na samo mjesto radova. ” Uz u akciji sudjeluje 11 pripadnika Hrvatske vojske odnosno oni koji su kako je rekao načelnik Car “u vodu za uklanjanje eksplozivnih naprava specijalizirani za ovakve situacije.”

Katedrala stradala u potresu, Kuhtić: Nevjerojatno da je Stepinčev grob neoštećen i da jedino Marijin kip nije pao s oltara

Share This Article