Uzrok havarije u kojoj je izgubio život ribar nije poznat ni nakon gotovo mjesec dana, a nema traga drugom ribaru i brodici

U pomorskoj nesreći koja se dogodila 21. ožujka ove godine kod Privlake smrtno je stradao ribar Niko Labar, a za drugim ribarom i brodicom još uvijek se traga.

Mrtvo tijelo ribara u dobi od 50 godina iz Biograda pronašao je u moru u uvali Mostine kod Privlake mjesni ribar,a mrtvozornik na tijelu nije našao tragove nasilja, po izvješćima lokalnih medija. Pitali smo zadarsku policiju kakvi su rezultati ove potrage nakon gotovo mjesec dana od nesreće, no oni su nas uputili na Ministarstvo pomorstva, koje je otkrilo da nema velikih pomaka.

Poštovani, slijedom vašeg upita o tijeku, odnosno, rezultatima dosadašnjeg traganja za D.B., državljaninom Republike Hrvatske, čiji nestanak je prijavljen 21. ožujka tijekom plovidbe Zadarskim akvatorijem, kao i o uzrocima nestanka te stradavanja N.L., drugoga člana posade iste brodice, u nastavku Vam dajemo slijedeće odgovore:

Je li pronađen D.B (48) koji je ribario s Labarom?

Nakon dovršetka višednevne koordinirane akcije traganja i spašavanja (TiS) prema nestalome D.B., koja nije rezultirala pronalaskom te unatoč drugoj provedenoj akciji TiS, koja je gotovo istovremeno u istome dijelu akvatorija poduzeta prema državljanima Republike Češke, do danas, nažalost, traganje nije rezultiralo pronalaskom nestaloga, kao niti pronalaskom tragova koji bi upućivali prema nestalome.

Je li pronađena njihova brodica?

Brodica kojom su dvojica državljana Republike Hrvatske isplovili u ribanje također nije pronađena. U tome smislu valja istaknuti kako je iz nadležnosti Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar te u suradnji sa drugim službama (Pomorska policija Zadar, Policijska uprava zadarska, Obalna straža, JVP, HGSS), uz pomorsko i zračno traganje za nestalim/a, organizirano i traganje s kopna u perimetru traganja, nažalost, bez rezultata.

Je li utvrđen uzrok smrti Nike Labara i ako je, koji je?

Ovo Ministarstvo ne raspolaže tim podatcima, budući da su isti u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

Je li utvrđen uzrok te pomorske nesreće? U medijima se spominjao mogući sudar s nekim drugim brodom.

U okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće temeljem do danas prikupljenih i provjerenih informacija, nije utvrđen uzrok pomorske nesreće niti postoje dokazi koji bi upućivali na sudar s drugim plovilom. Naime, iako nestala brodica nije pronađena, temeljem podataka iz djelokruga Službe nadzora i upravljanja plovidbom Jadranom (VTS), utvrđeno je kako u vrijeme dojave o nestanku u tome dijelu akvatorija, nije uočena nikakva druga plovidba.

Share This Article