Capak otkrio kad kreće testiranje na imunitet na koronavirus te poručio: Vjerujem da možemo očekivati domaće goste na našem moru

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV govorio je o mjerama koje je donijela Vlada te očekuje li se njihovo produžavanje.

Mjere koje je Vlada donijela, a odnose se na rad ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti itd.,vrijede još pet dana, do 19. travnja.

Krunoslav Capak kazao je kako misli da još nije vrijeme za ukidanje tih mjera, sve dok ne bude pada o kojem se stalno govori: 5-7 dana pad broja novobooljelih. I tada će se mjere postupno popuštati, ne sve odjednom.

Rad ugostiteljskih objekata bit će nadalje limitiran socijalnim distanciranjem te poštivanjem higijenskih i epidemioloških mjera.

Iz WHO-a su rekli da cjepivo ne trebamo očekivati još 12 mjeseci. Capak je mišljenja da je to realna procjena, jer cjepivo mora biti apsolutno sigurno za upotrebu, a klinička istraživanja još nisu počela.

Tijekom ljeta bi situacija mogla biti nešto povoljnija, jer se koronavirus širi kapljičnim putem, a dolaskom ljeta takve zaraze uglavnom jenjavaju, ali ona neće prestati, već će tijekom ljeta biti manje novozaraženih.

“Kolektivni imunitet sigurno nećemo steći do ljeta, nego će se, ako virus ostane ovakav kakav jest, na jesen i zimu nastaviti prokuživanje i vjerojatno će trebati još cijela jedna sezona da se populacija prokuži i da se infekcija zaustavi. Ako bude kao virus gripe, mogla bi postati sezonska.”

Najavio je i da bi za nekoliko dana trebalo početi testiranje među pučanstvom, na jednom manjem uzorku, ali i objasnio kako nije riječ o dijagnostičkim testovima, nego onima koji pokazuju postojanje imuniteta na koronavirus. “Oni su nam važni da procijenimo prokuženost populacije i da vidimo kakav je imunitet.”

Za pet do šest dana, nakon inkubacije, znat će se je li za Uskrs došlo do novog širenja bolesti, kazao je Capak.

Što se tiče turističke sezone, mi smo u boljoj epidemiološkoj situaciji od zemalja koje su nam u turizmu konkurencija – Italije i Španjolske, pa Capak očekuje da bi nam, ako se situacija poboljša i mjere relaksiraju, mogli stići oni turisti koji dolaze automobilom. “Što se tiče domaćih turista, vjerujem da ih možemo očekivati na našem moru”, kazao je na kraju Krunoslav Capak, piše dnevnik.hr.

Share This Article