U Hrvatskoj je 1407 pozitivnih, preminulih je sada 20; Svi moraju biti svjesni da kod svakog kašljanja i temperature trebaju sumnjati na korona virus

Ad

Trenutno su potvrđene ukupno 1407 osobe zaražene koronavirusom, a 219 osoba je ozdravilo. Dosad je 20 osoba preminulo.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da u posljednja 24 sata imamo 64 novozaražena bolesnika. Od jučer je preminuo bolesnik u KB Dubrava, čime je broj preminulih 20.

“Od jutros kad smo saznali za Koprivnicu, reagirali smo na to zbivanje. Govoreći o Splitu, u kontaktu smo s ravnateljicom županijskog HZJZ-a”, rekao je ministar komentirajući slučajeve zaraze štićenike domova za starije u Splitu i Koprivnici.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su utvrđeni svi kontakti zaražene osobe u Domu za starije u Koprivnici. Za Split je rekao da je još troje štićenika prebačeno u bolnicu, ali još nema rezultata.

”U 8:30 me nazvala ministrica Bedeković, ja sam nazavo Capaka i on je odmah reagirao”, rekao je Beroš za slučaj doma u Koprivnici. Rekao je da nitko iz doma u Splitu nije kontaktirao epidemiologe. Izvješće je dobio, ali ga još nije stigao pročitati. Potvrdio je da je zaraza ušla u Psihijatrisjku bolnicu za djecu u Zagrebu te izvijestio da je dio pacijenata premješten u Jankomir.

Ministrica Vesna Bedeković kaže da su svi domovi za starije i nemoćne dobili upute za pridržavanje mjera. Kaže da su u Ministarstvu osnovali poseban stožer za sve pružatelje usluga i korisnika s kojima stalno komuniciraju.

Beroš je naglasio da je Stožer civilne zaštite donio detaljne upute za postupanje u staračkim domovima. ”Međutim, Hrvatska nije izolirana i sama u ovoj borbi. U svim zemljama problem je sličan, infekcija ulazi u zdravtsveni sustav i domove, ni mi nismo izolirani”, rekao je. Kaže da su moguća dva scenarija unosa virusa – štićenici idu u bolnice, djelatnici odlaze kućama, u dućane… ”Ne možemo ih potpuno izolirati iako razmišljamo i o tome”, rekao je i naglasio da smo odolijevali ovakvim situacijama duže nego drugi. Kaže da svi moraju biti svjesni da kod svakog kašljanja i temperature trebaju sumnjati na koronavirus, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari