Plenković: Utvrde li se propusti u Domu za starije osobe u Splitu, župan će donijeti odluke o odgovornima

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će, utvrde li se propusti u Domu za starije osobe u Splitu, gdje je preksinoć utvrđena pojava zaraze koronavirusom, župan donijeti odgovarajuće odluke za one za koje se utvrdi da su odgovorni.

Plenković je na sjednici Vlade izvijestio da su obavljeni razgovori s nadležnima, a u tijeku je izrada epidermiološkog izvješća o tome što se zaista dogodilo s obzirom da je nekoliko štićenika zaraženo, i to ljudi koji su inače slabog zdravstvenog stanja i u visokoj su životnoj dobi.

Naglasio je i da je sjednica Vlade započela sat vremena kasnije od predviđenih 10 sati jer je razgovarao s ministricom socijalne skrbi Vesnom Bedeković, ministrom zdravstva Vilijem Berošom, ministrom unutarnjih poslova i voditeljem stožera Civilne zaštite Davorom Božinovićem te sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

“Ukoliko budu utvrđeni neki propusti u provođenju mjera koje su vrlo jasno bile upućene i precizirane svim čelnicima domova za starije, tada će županije, tj. župan koji je nadležan, donijeti odgovarajuće odluke za one za koje se utvrdi da su odgovorni s obzirom na posljedice koje u ovom trenutku imamo”, poručio je Plenković.

Očekuje da nadležni ministri u dogovoru s Vladom i Stožerom civilne zaštite još jednom, uz već upućene i precizirane upute za poduzimanje mjera u domovima za starije, pružateljima usluga za djecu, osobe s invaliditetom, intelektualnim i ostalim poteškoćama, dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa i mogućim opasnostima.

“Izrazito je važno da ovaj stupanj svijesti koji trenutno postoji u zdravstvenim ustanovama što brže bude praktički istovjetan i u ovim ustanovama koje su dvije rizične skupine – zdravstvene i domovi za starije”, poručio je premijer.

Naglasio je da očekuju danas izvješće i bit će u kontaktu sa županom Bobanom kako bi se mogli konzultirati o poduzimanju daljnjih mjera.

Rekao je i da ih je ravnatelj splitske bolnice izvijestio o stanju štićenika koji su prebačeni iz splitskog doma u bolnicu na Križinama.

Za sanaciju od potresa prikupljeno više od 7 milijuna kuna, za koronavirus više od 10 milijuna kuna

Plenković je izvijestio i da su u državni proračun prikupljena sredstva za dobrovoljne uplate – više od 10 milijuna kuna za koronavirus i više od 7 milijuna kuna za sanaciju od potresa.

Naglasio je da će Ministarstvo financija redovito obavještavati javnost o tome koliko je prikupljeno.

S obzirom da su ususret uskrsnim blagdanima otvorene tržnice i produženo radno vrijeme dućana, premijer je ponovno apelirao na sugrađane da se i dalje precizno pridržavaju propisanih mjera i da sve službe koje su odgovorne za rad tržnica vode o tome računa, a da kupovina u dućanima bude kakva je bila do ovih 17 sati.

“S obzirom da se nalazimo uoči blagdana Uskrsa, svima želim da ugodno provedu blagdane, ali da se zaista ozbiljno pridržavaju mjera i da smanjimo sve moguće rizike kako ne bi došlo do svojevrsnoga opuštanja i na taj način širenja ugroze i opasnosti od zaraze”, poručio je Plenković, piše besplatno Hin.

Share This Article