Među troje novozaraženih u županiji njegovateljica u privatnom Domu za starije i nemoćne u Pločama

Broj novooboljelih od koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji porastao je na 67 nakon pozitivnih testova tri člana obitelji iz Ploča, od kojih jedna radi kao njegovateljica u privatnom Domu za starije i nemoćne, naveo je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je na konferenciji za novinare da su novozaraženi od 31. ožujka u kućnoj izolaciji, a iz predostrožnosti su tijekom jutra uzeti uzorci za tri osobe iz Doma koji imaju blaže simptome.

„Ne možemo biti sigurni kako su se zarazili, ali moguća je veza s Konavlima preko Trpnja“, rekao je Lakić.

Naglasio je da je Zavod u stalnom kontaktu s domovima u županiji, a nakon događaja u Splitu u nekim domovima uzet je određeni broj uzoraka i to od korisnika i djelatnika s blažim simptomima.

„Nekima se simptomi mogu objasniti osnovnim stanjem, ali ne možemo isključiti koronavirus dok ih ne testiramo. U drugim domovima nemamo poveznicu s poznatim slučajevima“, objasnio je Lakić.

Izvijestio je da je jučer s testiranjem počeo Dom zdravlja Metković za područje doline Neretve, a danas Dom zdravlja Korčula za područje otoka Korčule i dijela Pelješca te Dom zdravlja Dubrovnik za ostatak županije, a i dalje se testira u dubrovačkoj bolnici.

Zavod raspolaže s nekoliko stotina briseva, a obećana je isporuka još njih tristo. Dosad je na analizu poslano 613 uzoraka, a još se čekaju rezultati za njih 35.

U dubrovačkoj Općoj bolnici i dalje je hospitalizirano četrnaest pozitivnih pacijenata, od kojih osam na Odjelu za infektologiju, a šest u izdvojenom objektu dubrovačkog Studentskog doma, i svi su stabilno te nitko nije na respiratoru.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je da se zbog poboljšanog zdravstvenog stanja u Dubrovnik iz Splita na daljnje liječenje vraćaju dva pacijenta, dok će dva i dalje ostati u regionalnom respiratornom centru Križine. Jedan pacijent i dalje je u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Ravnatelj bolnice Bekić je dodao kako je u samoizolaciji pet bolničkih liječnika i deset medicinskih sestara, uz jednog nemedicinskog djelatnika te kako od srijede postoji mogućnost prijevoza pacijenata helikopterom za Split.

U karanteni, koja je iz vojnog kompleksa Kupari preseljena u dubrovački Studentski dom, sada se nalaze dvije osobe, jer je jučer jedna osoba otpuštena, a jedna primljena.

Među hrvatskim državljanima koji su prije nekoliko dana vraćeni u domovinu, osam je stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije i određena im je mjera samoizolacije, rečeno je na tiskovnoj konferenciji županijskom Stožera CZ, piše besplatno Hina.

Policajac ‘upao’ novinarki i ekipi HTV-a usred javljanja uživo: ‘Ajmo, ne želim vidjeti nikoga ovdje blizu!’

Štićenica Doma za starije u Koprivnici pozitivna na korona virus

Share This Article