Beroš o slučaju u Splitu: To je kao da vam gori kuća, a vatrogasce zovete jednom i odustanete

Foto: MORH / M. Čobanović
Ad

U Hrvatskoj je novih 64 oboljelih, ukupno je to 1.407 bolesnika. Preminuo je bolesnik starije životne dobi u KB Dubrava u Zagrebu. Preminulih je u Hrvatskoj sada 20.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je na današnjoj konferenciji za novinare između ostalog ulazak infekcije u Dom za starije osobe u Splitu.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da medicinska sestra iz Doma nije mogla telefonski dobiti lokalne epidemiologe 29. ožujka, ministar je istaknuo da jedan poziv nije dovoljan.

“Kolegica i ja smo jučer bili u Splitu i razgovarali s većinom sudionika. Dotična osoba koja je zvala broj nije mogla biti na sastanku jer je u samoizolaciji. Dala je pisani iskaz. Ako postoji nekoliko brojeva koje možete nazvati, kako netko može reći da je odradio dužnost nazvavši jednom? Međutim, ne možemo donositi sudove na prečac, moramo pročitati izvješće”, rekao je Beroš i dodao:

“Jedan poziv ili dva na jedan broj telefona ne znam je li dovoljno za postupanje u ovako ozbiljnim slučajevima. Kao da vam gori kuća i vi kontaktirate vatrogasce na samo jedan broj, a postoji pet brojeva. Nije ni počeo ni završio svijet 29. ožujka, a ni 30. ožujka.”

Ponovio je da je svaki febrilitet ili respiratorni simptom u ovom trenutku kod rizičnih bolesnika alarm za promptno postupanje.

“Ako nije dovoljan jedan poziv, onda ćemo nešto drugo probati”, naglasio je Beroš.

Nakon njega o istoj je temi, iako ne o konkretnom slučaju progovorio i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Pojasnio je da je u početku doista bilo velikih problema s dobivanjem linije budući da su bile zakrčene pozivima građana, no situacija se promijenila.

“Kad je počela epidemija u Hrvatskoj, prije prvog slučaja kad su počeli dolaziti u Europu, uspostavili smo brojeve telefona, ali kad se kod nas pojavio prvi slučaj, brojevi su bili trajno zakrčeni. Ni ja nisam mogao dobiti svoje djelatnike koji su bili dežurni. Samo moj zavod ima šest brojeva na koji se sad javljaju epidemiolozi. Uspostavili smo i broj 113 s Civilnom zaštitom za davanje informacija građanima.
Kad je počela epidemija u Hrvatskoj, bilo je stotine poziva, odgovaralo se na 25% poziva, ali sad imamo volontere i dežurstvo dok je tad sve bilo zakrčeno. Ali 29. ožujka nije bio taj datum, tad je već bilo puno brojeva. Ne govorimo konkretno o ovom događaju nego što je sve struka poduzela da bi svatko mogao dobiti epidemiologe”, istaknuo je Capak, prenosi N1.

U Hrvatskoj je 1407 pozitivnih, preminulih je sada 20; Svi moraju biti svjesni da kod svakog kašljanja i temperature trebaju sumnjati na korona virus

Facebook Komentari