Bedeković o korona virusu u domu umirovljenika: Bude li nepravilnosti, jasna je odgovornost ravnatelja

Ad

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potvrdila je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” jučerašnju informaciju da je 10 od 49 evakuiranih korisniika Doma za starije i nemoćne u Splitu pozitivno na koronavirus.

Urednica i voditeljica Jasmina Popović kazala je da korisnici još jednog doma za starije imaju temperaturu te je upitala hoće li oni biti evakuirani. Ministrica je odgovorila da se još čekaju nalazi i da sada ne zna što će se dalje događati.

Govoreći o lancu odgovornosti zbog situacije u splitskom domu Bedeković je kazala da se radi o decentraliziranom domu, osnivač mu je Splitsko-dalmatinska županija.

– Svim pružateljima usluge u sustavu brige za starije i nemoćene, njima oko 700, jasno im je poslana preporuka i uputa o postupanju. Prva preporuka i uputa je išla 27. veljače, a radilo se o zabrani posjeta domovima. Preporuku smo ponovili i nadogradili 13. ožujka o zabrani posjeta te ponašanju zaposlenika. Potom je 25. ožujka Nacionalni stožer izdao mjere koje se tiču rada u ustanovama u sustavu socijalne skrbi, a posebno u domovima za stare i nemoćne. Ta odluka sadrži i obvezu izvještavanja na dnevnoj bazi ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kazala je ministrica.

Naglasila je da se čini sve da do ovakvih slučajeva više ne dođe.

– Svi domovi moraju svaki dan podnijeti izvješće do 19 sati o svim novonastalim situacijama, uključujući i sumnju na koronavirus, izjavila je ministrica. Dodaje da je jučer počeo epidemiološki izvid, sagledavanje situacije čitavog lanca postupanja. Ako se pokažu nepravilnosti, jasno se zna odgovornost ravnatelja, kazala je ministrica.

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, kazao je da imamo sustav domovinske sigurnosti ali nemamo strategije za pojedine djelatnosti – kako se svaka djelatnost treba ponašati u situaciji ugroze.

– Ovdje se radi o ljudima i to bespomoćnim, starim, bolesnim i koji su sada u dvostrukoj izolaciji. Ministarstvo i ravnatelji domova imaju dvostruku odgovornost za živote i zdravlje svojih korisnika, dodaje.

Naglašava da se radi o vrlo teškoj i stresnoj situaciji za korisnike domova.

– Pored svih nedaća koje su ih zadesile sigurno imaju i neki osjećaj straha, pa odjednom ne mogu niti do svojih najmilijih i najdražih. Zato je potrebno uvesti vrlo rigidne kontrole i vojnički postupati. Sve se mora u jednom danu napraviti, ali ako se ne dobiju podaci u ministarstvu se ne ide spavati dok se ne dobiju podaci o stanju štićenika. To bi bila potpuna kontrola, kazao je Hrelja.

Bedeković je odgovorila da krizni tim u ministarstvu ne ide spavati i ne spava.

– Krizni tim u ministarstvu funkcionira već tri puna tjedna. Na dnevnoj bazi se izmjenjuje šest ljudi i neprestano sve provjerava. Još 18.3 sam poslala zahtjev svim županijama da nam dostave podatke o svim starim i nemoćnim osobama i to ne samo o onima koji žive u domovima, nego i onim starim ljudima koji žive sami kako bismo došli do njih radi eventualne pomoći u uvjetima epidemiološke krize, dodala je.

Ministrica Bedeković naglasila je da je zabranjena posjet korisnicima domova, ali i izlazak korisnika van. Također ističe da je preporučeno omogućavanje komunikacije korisnika domova s njihovim obiteljima bilo putem telefona, videolinka.

– Poseban je naglasak stavljen na održavanje ne samo fizičkog, već i mentalnog zdravlja. Ovo je za naše stare i nemoćne izuzetno teška situacija. Osim što ih se štiti od zaraze, na neki način ih se izolira od njihovih obitelji i cijeloga društva, istaknula je.

Kaos u splitskom umirovljeničkom domu: Liječnica tvrdi da je pokušala doći do epidemiologa, obitelji štićenika su ljutiti

Bulj o slučaju korona virusa u domu umirovljenika: Zabili nam uhljebi u sudačkoj nadoknadi

Tko je ravnatelj Doma umirovljenika u koji se probio korona virus: Partija naša nas čuva i brani; Priča o njemu, priča je o Hrvatskoj: Pa moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla

Facebook Komentari