Beroš iz Splita: Nitko od 49 evakuiranih iz Doma za starije i nemoćne u Splitu nije na respiratoru, 47 ih ima blaže tegobe, dvoje umjerene

Foto: MORH / M. Čobanović
Ad

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na Twitteru kako nitko od 49 evakuiranih iz Doma za starije i nemoćne u Splitu nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, dvoje umjerene.

Ministar zdravstva Vili Beroš u Splitu je na press konferenciji stožera komentirao zarazu koronavirusom štićenika Doma za starije i nemoćne.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na press konferenciji u Splitu: “Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne. Postoje detaljne upute o kojima će govoriti ministrica Bedeković. Jučer je u Dom u Splitu ušla infekcija. Tu smo da podržimo lokalne zadravstvene djelatnike da umanjimo potencijalnu štetu. Na ravnateljima ustanova je da poštuju mjere i umanje mogućnost zaraze.

Tijekom noći evakuirano je 49 bolesnika, od njih 318 iz Doma. Oni su zbrinuti u KBC-u na Križinama. Samo dva bolesnika imaju srednjeteške simptome i trebaju kisik, nitko nije na respiratoru. Prosječna starost je 86 godina.

Od njih 49, 10 je pozitivno. Ostale testiramo i imat ćemo nalaze tijekom dana. Svi djelatnici s tog kata su u samoizolaciji i bit će podvrgnuti testiranju.

U nadležnosti županije je detekcija postupanja svih upletenih. Kao ministar tražit ću da odgovorni, ako se utvrde propusti, snose posljedice.

Osigurat ćemo dodatan stručni nadzor koji će biti od pomoći. Razmišlja se o testiranju svih ostalih djelatnika, pa i onih koji nisu boravili na tom katu”, rekao je Beroš.

“I neki djelatnici pokazuju znakove bolesti, blage, i ne mora biti povezano s COVID infekcijom”, rekao je Beroš.

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković potvrdila je da su svi koji su kontaktirali sa zaraženim štićenicima u samoizolaciji.

“Svi štićenici, njih 49 su zbrinuti i imaju odgovarajuću skrb. Zaposlenici koji su bili s njima u kontatku su u samoizolaciji. U Hrvatskoj ima oko 46 tisuća starih i nemoćmih osoba smještenih u različitim domovima i institucijama. To je jedna vrlo velika i osjetljiva populacija. Stalno smo u kontaktu s pružateljima usluga. Izdali smo čitav niz preporuka proteklih tjedana za domove”, rekla je Bedeković.

“Prvu smo izdali 27. veljače, tada su zabranjeni posjeti u domovima. Preporuku smo ponovili s 13. 3. gdje smo posebno naglasili i provjerili sa svim domovima drže li se preporuke. 25. 3. je izdana preporuka o posebnim organizacijama rada, 27.3 je izdana još jedna uputa, konkretna za suzbijanje koronavirusa, što je potrebno i na koji način napraviti i kako zbrinuti sve u slučaju nastupanja bolesti…”, dodala je ministrica.

Župan splitsko-dalmatisnki Blaženko Boban rekao je kako su u Stožeru dobili informaciju u ponedjeljak u 12 sati od šefice našeg Nastavnog zavoda da će njeni posjetiti dom jer ima naznake o bolesti.

“Jučer oko 17 sati su došli nalazi i utvrđeno je da su 10 njih pozitivni. Moram reći da sam zatražio izvještaj ravnatelja i stručnih službi da me izvijesti o svemu što se događalo. Isto tako i epidemiolozi će napraviti izvid, na čelu s Bernardom Kaićem, kako bi donijeli odluku o daljnejm postupanju. Nakon tih izvida, moram reći jasno, ako se utvrde propusti, odgovorni će biti sankcionirani”, javlja N1.

Bulj o slučaju korona virusa u domu umirovljenika: Zabili nam uhljebi u sudačkoj nadoknadi

Tko je ravnatelj Doma umirovljenika u koji se probio korona virus: Partija naša nas čuva i brani; Priča o njemu, priča je o Hrvatskoj: Pa moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla

Facebook Komentari