Bandić otkrio bliži li mu se kraj: Bog uzima najbolje, a ja nisam najbolji

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon tri godine “pauze” ekskluzivno je gostovao u RTL-u Danas, a u njemu se osvrnuo na funkcioniranje grada i saniranje šteta nakon velikog potresa, koji je prije više od dva tjedna pogodio grad.

“Vodim Grad u pravom smjeru, o tome će odlučiti građani. Sve se promijenilo 25.2. s prvim slučajem zaraze i 22.3. s potresom, to nitko nije mogao predvidjeti. Među prvima smo napravili set mjera koji je primjer za cijelu Hrvatsku, posebno kad je riječ o obrtnicima, oslobađanjem najamnine i komunalne naknade. Najugroženijma smo osigurali krov nad glavom”, rekao je na samom početku RTL-a Danas Bandić.

Možda je ipak pretjerao kad je rekao da su građani koji nisu ulagali u imovinu krivi za ovo što se dogodilo.

“Ispričavam se zbog medija koji su izrezali moju izjavu iz konteksta. Rekao sam da idemo s izmjenom zakona prema Vladi i da se nije dovoljno ulagalo od strane grada, države i građana. Znate li na koliko škola imamo crvene naljepnice? Dvije osnovne i srednje škole i dva vrtića. Imamo 90 posto uporabljivih ili neoštećenih zgrada, 8,6 posto privremeno neuporabljivih i manje od jedan posto neuporabljivih”, istaknuo je Bandić i nastavio:

“Imamo 433 obrazovna objekta, a gradonačelnik je napravio 148 novih škola, vrtića… Uvijek se moglo više ulagati.”

“Nisam sijač iluzija ni prodavač magle. Grad će obnoviti svoje, sto posto”

Stožer je preuzeo tek nakon mjesec dana, što se čini prekasno.

“Kritika je uvijek dobrodošla. Kad nas je zadesila korona, vodila je jedna zamjenica, kad je došao potres, druga je vodila jer je prva bila bolesna. Vidio sam da je vrag odnio šalu i preuzeo odgovornost. Radom stvaram karijeru, ne autoritetom ili funkcijom, to je kao kapetan broda.”

Gradonačelnik je odbijao dati konkretan odgovor, no inzistiralo se na njemu, a pitanje je o pomoći građanima koje je pogodio potres.

“Budući da smo dali pet, ne primjedbi, nego preduvjeta, Ministarstvu koje priprema prijedloge novog Zakona… Nabrojat ću svih pet – da je životan, provediv i realan, pravedan, transparentan i usuglašen sa strukom. Situacija je sljedeća, radit ću ovo i narednih godina… Nisam sijač iluzija ni prodavač magle. Grad će obnoviti svoje, sto posto. Svoju imovinu, kojoj je vlasnik”, naglasio je Bandić i okrenuo se prema ostalima koji su pogođeni:

“Država će pomoći svojima, a građani… Mora se promijeniti Zakon. Da građani moraju sanaciju platiti 50 posto, a Grad i država ostalih 50 posto, ali mora se promijeniti zakon.”

Na koronavirus se gradonačelnik nije testirao, a objašnjenje je jednostavno…

“Neće vrag u koprivu”, istaknuo je uz blagi osmijeh pa nastavio o zaposlenima u Gradu:

“Tko misli da ima simptome, ide na testiranje. Nisam bedast, imam doktore oko sebe. Zasada funkcioniram, nemam simptome.”

“Demokracija je, svi imaju pravo na stav, tako je to u demokraciju. To nije savršen sustav”

Na samom početku je negirao ozbiljnost i govorio da netko želi prodavati lijekove, da treba prati ruke pepelom.

“Nije sad vrijeme za šalu, nikad se nisam šalio. Govorio sam da treba ovo vezati s Imunološkim zavodom, ali nije bio u funkciji. Već je trebao biti u funkciji, ali nitko me nije pratio. Pisao sam Milanoviću, Plenkoviću, ministru gospodarstva… Žao mi je što to nismo napravili prije tri godine jer bismo bili na tragu cjepiva”, ustvrdio je gradonačelnik Zagreba i dodao da je prije sedam godina inzistirao na Imunološkom zavodu.

Objasnio je i zašto je u konstantnom napadu na novinare

“Svi imaju svoj stil. Mislim da je to dobar stil. Na provokaciju, insinuaciju i laž odgovaram istom mjerom, ja odgovaram dragom Bogu. Istina, istina i samo istina. Na konkretno pitanje dobiju konkretan odgovor, na provokaciju istom mjerom, na bezobrazluk isto tako. Ne može se mijenjati čovjeka, imam svoj stil, nemam se zašto ispričati. Ne mogu glumiti, hoćete da budem glumac, Robert Niro? Na korektna pitanja odgovaram korektno, na nekorektna istom mjerom, pustite da imam svoj stil, ja sam Milan Bandić, nema dva Milana Bandića”, objasnio je Bandić no nije se osvrnuo na činjenicu da često odbija odgovoriti na više nego konkretna pitanja te na njih “udara” bezobrazlukom.

Na samom kraju, gradonačelnik je otkrio i vidi li cijelu ovu situaciju kao svoj kraj.

“Građani će odlučiti. Demokracija je, svi imaju pravo na stav, tako je to u demokraciju. To nije savršen sustav, ali je najmanje loš, to moraju znati ljudi iz oporbe, ali i oni koji obnašaju dužnost. To je teže nego biti u oporbi. Ako ikad budu u prilici zamijeniti Milana Bandića, neka budu korektni. Mudar gradonačelnik, koji ponekad zna biti i Milan Bandić, prihvatit će svaki konstruktivan prijedlog. Kraj Milana Bandića neće tako brzo doći, o tome će odlučiti dragi Bog. I birači. Bog uzima najbolje, zato neće još uvijek mene”, zaključio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Facebook Komentari