Visoki sud Australije poništio presudu za pedofiliju kardinala Georgea Pella, koji se obratio javnosti

Visoki sud Australije objavio je u utorak, 7. travnja 2020., jednoglasnu odluku o poništenju osude australskog kardinala Georgea Pella, prenosi Vatican News.

Kardinal Pell bit će pušten iz zatvora u kojem se nalazi otkako je u veljači 2019. objavljena presuda o krivici. Proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje dvoje djece mlađe od 12 i 13 godina dok je bio pomoćni biskup Melbournea.

Godine 2014. prvi put je pozvan da svjedoči pred Kraljevskom australskom komisijom koja istražuje seksualno zlostavljanje. Između prosinca 2015. i veljače 2016., suočio se s daljnjim optužbama da je 70-ih godina štitio druge svećenike zbog zlostavljanja počinjenih nad djecom. Odgovorio je australskoj komisiji putem videokonferencije iz Rima 29. veljače 2016. te je negirao da je bio upućen u događaje u svojoj biskupiji Ballarat.

U listopadu 2016., kardinala su ispitivali australski odvjetnici u Rimu, ovaj put u vezi s optužbama za pedofiliju u njegovoj bivšoj biskupiji Melbourne. Koncem lipnja 2017. službeno je optužen za seksualno nasilje maloljetnika. Policija u Ballaratu tada je objavila samo djelomične informacije i izvijestila o nekoliko pritužbi, bez dodatnih pojedinosti.

Kardinal Pell je 1. svibnja 2018. podnio predstavku o tome da nije kriv Sudu u Melbourneu, koji mu je naredio da se pojavi na suđenju. U prvom slučaju kardinal je optužen za sramotna djela i za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u sakristiji katedrale u Melbourneu 1966. i 1997. U drugom je slučaju optužen za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u bazenu krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Rasprave vijeća sudaca o prvom slučaju, koji je započeo 2018., nisu dale rezultata, jer porotnici nisu uspjeli donijeti jednoglasnu i većinsku presudu. Novi proces počeo je u studenome, s novim porotnicima koji su u prosincu iste godine, na temelju dokaza predočenih sudu, proglasili kardinala Pella krivim. Zbog odredbe koja po australskom zakonu sprečava medije da otkriju činjenice sa suđenja, kako bi se zaštitilo pravo kardinala na pravično suđenje u odnosu na drugi slučaj koji tada još nije bio održan, osuđujuća je presuda objavljena tek 26. veljače 2019. Istodobno je objavljeno da se drugi proces neće održati zbog nedostatka prihvatljivih dokaza.

Na kratkom susretu za novinare 12. prosinca 2018. tadašnji ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, protumačio je da je krajem listopada papa Franjo otpustio kardinala Pella iz Vijeća kardinala zbog navršene dobi. Potom je krajem veljače 2019. privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti potvrdio da je petogodišnji mandat kardinala Pella kao pročelnika Tajništva za gospodarstvo, koji je počeo u veljači 2014., završen i slijedom toga je završila i njegova služba u Vatikanu.

Ročište za utvrđivanje kazne održano je 13. ožujka 2019. te je kardinal Pell osuđen na šest godina zatvora, prenosi Ika.

Obratio se javnosti

Australski kardinal George Pell javnosti se obratio izjavom u utorak, 7. travnja 2020., nakon što je Visoki sud Australije objavio jednoglasnu odluku o poništenju njegove osude.

Izjavu kardinala Pella prenio je CathNews, servis Australske biskupske konferencije. Izjavu prenosimo u cijelosti.

Stalno sam tvrdio da sam nevin, a istodobno sam patio zbog silne nepravde. To je danas dokinuto jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda. Rado ću i detaljno pročitati presudu i razloge za odluku. Nemam nikakvih zlih misli prema mom tužitelju, ne želim da moja oslobađajuća presuda unese bol ili gorčinu u nečije osjećaje, jer očito je da je boli i gorčine previše.

Kako god, moje suđenje nije bio ni referendum o Katoličkoj crkvi niti referendum o tome kako crkvene vlasti u Australiji rješavaju zločine pedofilije unutar Crkve. Poanta je u tomu jesam li ja ili nisam počinio te gnjusne zločine, a nisam. Dugoročno će samo istina izliječiti i jedini temelj za pravdu jest istina, jer pravda i znači istinu za sve.

Osobito zahvaljujem za sve molitve i pisma podrške. Želim posebno zahvaliti svojoj obitelji za njihovu ljubav, potporu i za sve ono kroz što su prošli, mojem malom timu savjetnika, onima koji za govorili u moju obranu i zbog toga patili, svim mojim prijateljima i onima koji su me podržavali, bio u Australiji, bilo izvan nje.

Također, moje iskreno hvala cijelom mojem odvjetničkom timu, za njihovu nepokolebljivu odlučnost da prevlada pravda, da bace svjetlo na proizvedenu tamu i da otkriju istinu.

Na kraju, svjestan sam trenutne zdravstvene krize. Molim za sve one koji su pogođeni i za medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji.

Kardinal George Pell

Facebook Komentari