Plenković: Najzadnja stvar u ovoj situaciji i svih nas koji radimo na ovoj krizi je to tko s kim govori na mobitel

Premijer Andrej Plenković kazao je i u utorak, nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a, da će donijeti odluku koja će se odnositi na režim rada tržnica, s ciljem omogućavanja poljoprivrednicima i OPG-ovima da prodaju svoje proizvode i građanima da ih kupuju. Nije rekao koja će sljedeća mjera biti ukinuta.

“Mi ne smijemo pogriješiti. Ono što je na stolu – to su životi naših sugrađana. Činjenica da smo izabrali strategiju borbe protiv epidemije, udarili smo svom silinom restriktivnim mjerama na taj virus i uspjeli smo usporiti širenje zaraze”, rekao je premijer.

Cilj Vlade je birati zdravstvenu sigurnost građana, dodao je. Ponovno je apelirao na građane. “Razumijem da je teško ne ići u školu, na posao , ne baviti se aktivnostima – budite strpljivi, izdržimo koliko god treba”.

‘Ne možemo reći da smo sigurni’

“Nije ovo utakmica koja traje kratko. Vrijeme je da to svi shvatimo. Mi ne možemo reći da smo sigurni. Ovu utakmicu moramo inteligentno igrati”, rekao je premijer.

Budite odgovorni, izdržimo soijalnu distancu koliko god treba, poručio je premijer. “Vlada se postavila odgovorno, tako ćemo se nastaviti ponašati. Nismo mi tu jedini, praktički je pola svijeta u shut downu, nismo mi to izmslili, ali naš recept se pokazao kao najučinkovitiji”, rekao je Plenković.

Nije htio govoriti o mogućem olakšavanju mjera. “Trenutno protiv koronavirusa nema dokazanoga lijeka, nema dokazanoga cjepiva i nismo još stekli imunitet. Po bilo kojoj od tri osnove ne možemo reći da smo na sigurnom. A ako to ne možemo reći, onda ne možemo živjeti u wishful thinkingu. Ovo je ozbiljna utakmica”, poručio je premijer.

Što se tiče moratorija na plaćanje kredita, Plenković je rekao da je važno da banke pokažu odgovornost. “One se zasad u ovoj situaciji ponašaju vrlo odgovorno”, rekao je.

Oglasio se o praćenju mobitela osoba u samoizolaciji

Komentirao je i odluku o praćenju mobitela osoba kojima je određena samoizolacija.

“U cijeloj priči se došlo na neku vrstu gotovo pa ideološke rasprave. Ne znam koliko je to realno sagledati, ali svodi se na to da će Vlada pratiti sve građane što rade na telefonima. Koga je u vlasti briga tko s kim govori na telefon? To je teza koja je toliko banalna i pogrešna, da ne mogu vjerovati da je uopće toliko privlačna u ovo vrijeme da bude predmet rasprave. Svi vi koji imate pametne telefone – sve ste dali Googleu i Facebooku, sve imaju, znaju sve o vama u svakom trenutku”, rekao je Plenković.

“Smisao ovoga je nešto što se događa u cijelom svijetu. Ima zemalja koje koriste modernu tehnologiju kako bi je stavili u funkciju zdravstvene zaštite ljudi. Kad dođete liječniku, prvo što vas pita je gdje ste bili i tko su vam kontakti. Nije nužno da ćemo uvijek svi volontirati informaciju, a ovdje uskrata informacije liječniku je dosta bitan detalj. Ovo se odnosi samo na covid, na kontekst samoizolacije i činjenice da moramo biti disciplinirani”, objasnio je Plenković.

“Najzadnja stvar u ovoj situaciji i svih nas koji radimo na ovoj krizi je to tko s kim govori na mobitel”, poručio je, prenosi N1.

Share This Article