U Louisiani i Chicagu zabilježili nesrazmjerno puno smrti Afroamerikanaca od korona virusa

Ad

Prijemi u bolnice u Louisiani zbog korona virusa se smanjuju, rekao je u ponedjeljak guverner John Bel Edwards.

Edwards, Demokrat, rekao je da je više od 70% smrtnih slučajeva od korona virusa kod afroameričkih pacijenata, opisujući to kao “veliku nejednakost”, jer Afroamerikanci čine oko 32% stanovništva države.

“Pokušat ćemo otkriti o čemu je riječ i što sve u vezi s tim možemo učiniti”, rekao je Edwards, prenosi CNN.

Gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot (Afroamerikanka) kaže da su 72% svih smrtnih slučajeva u Chicagu povezanih s Covidom-19 crnci.

Prezentirajući statistiku o tome kako Covid-19 utječe na stanovnike crnce više nego bijelce, Lightfoot je tražila dodatne podatke o pacijentima kako bi se pomoglo u borbi protiv posljedica virusa i u najteže pogođenim afroameričkim četvrtima.

Povjerenik za javno zdravstvo u Chicagu Allison Arwady rekao je da je 52% dijagnoza Covid-19 u gradu postavljeno u crnaca.

“72% smrti od korona virusa ovdje u Chicagu bili su crnci”, iako čine 30% stanovništva, rekao je Arwady.

“Ti brojevi vam oduzimaju dah”, rekla je gradonačelnica Lightfoot.

Lightfoot je kritizirala pružatelje zdravstvenih usluga što demografski nisu pružili potrebne informacije o učincima Covid-19.

U SAD-u je u ponedjeljak navečer zabilježeno najmanje 356.942 slučajeva korona virusa, a najmanje 10.524 ljudi je umrlo, navodi se na Sveučilištu Johns Hopkins.

Ukupni zbroj uključuje slučajeve iz svih 50 država, Districta Columbia i ostalih američkih teritorija. Wyoming je jedina država ili teritorij koji ne prijavljuje smrt od korona virusa.

Facebook Komentari