Prognoza u pjesmici i bez nje, kakvo će vrijeme biti u Velikom tjednu

Ad

Ako već mnogima zbog koronastanja, potresa i još koječega
nedostaje vedrine u raspoloženju,
znajte – u svojevrsnom povjerenju,
da će u Velikom tjednu vedrine biti i iznad dola, i brijega.

I to kao rijetko kada tako dugotrajne,
i za travanj neuobičajeno postojane…

I dok će mnogima to suho, sunčano i ugodno toplo vrijeme odgovarati,
nekima će – koji trebaju za travanj uobičajenu vlagu i kišu – i smetati!

I premda meteouvjeti za sve nisu povoljni,
i za ostati doma neće svi biti dragovoljni,
i znam da nikada svi nisu zadovolj(e)ni,
većini uvjeti neće biti odviše nepovoljni.
Vjerujem da će rijetki s vremenom biti zlovoljni,
a još manje – baš mrzovoljni.

Pritom savjete primijetite,
a molim većinu i primijenite,
posebice ako van(ka) izlazite,
unatoč preporuka Nacionalnog stožera Civilne zaštite,
i još ste osjetljivije kože – valjano se zaštitite!

UV indeks – mjera sunčeva zračenja,
ponegdje će već biti visok,
srećom, ne i odviše žestok,
ali treba li vam dodatnog uzbuđenja?!

Osim toga, prilično je aktivna i breza,
od koje mnoge alergičare hvata jeza!

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenska i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, a njegov kolega Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, koji radi od kuće, budući da u zgradu na Griču ne smije – za HRT je pripremio agrometeorološku prognozu u kojoj upozorava na novu moguću elementarnu nepogodu – sušu!, pišu Dragoslav Dragojlović i Zoran Vakula na HRT-u.

I dok nam posljedice suše tek slijede, o nevoljama koje zbog koronavirusa proživljavamo već tjednima u “Nedjeljom u 2” govorila je prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i članica-suradnica HAZU u “Nedjeljom u 2”.

Naravno, detaljne prognoze po mjestima i područjima za sljedeće dane mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, ne samo na hrvatskome, nego i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: pretežno vedro i većinom još malo toplije, ali i dalje razmjerno vjetrovito

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti pretežno sunčano, ali i vjetrovito. Puhat će povremeno umjeren, mjestimice i jak jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 3 do 7 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano i danju razmjerno toplo. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutro hladnije nego na istoku, a dnevna temperatura oko prosječne najviše za početak travnja.

U gorskim je krajevima ponegdje moguća umjerena naoblaka, a na sjevernom Jadranu sunčano i toplo. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočnjak, a uz obalu u noći i ujutro jaka i olujna bura, koja će prijepodne slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna od 15 do 17 °C, na moru između 18 i 21 °C.

I na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i danju ugodno toplo. Na sjevernom dijelu u noći i ujutro puhat će umjerena i jaka bura, koja će prijepodne oslabjeti, a na južnom većinom zapadni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, uz obalu između 10 i 14 °C, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 22 °C.”

I u nastavku tjedna stabilno, te sve toplije

“Sljedećih dana na kopnu stabilno i danju iznadprosječno toplo. Prevladavat će sunčano samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar uglavnom slab. Jutra će biti svježa, a slabog mraza moglo bi biti uglavnom po gorskim kotlinama.

Na Jadranu idućih dana sunčano i ugodno toplo s dnevnom temperaturom zraka uglavnom oko 20 stupnjeva. Vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni. I premda će mnoge veseliti ovo sunčano i toplo vrijeme, nekima ono i neće biti dobro, posebice ne poljoprivrednicima kojima smeta suša. Na žalost, potrajat će. Stoga kolega Vučetić u agrometeorološkoj prognozi na internetskim stranicama HRT-a savjetuje pripremu navodnjavanja. Srećom, tlo je dovoljno toplo za sjetvu.”, prognozira za HRT i komentirao mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Facebook Komentari