Bandić: Za potres nitko nije kriv, ali za neulaganje u svoju imovinu krivi su država i grad, kao i građani; Obračunao se s novinarkom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je u ponedjeljak da nikada nije okrivio građane za potres, jer za potres nitko nije kriv, a građani, grad i država krivi su za štetu od potresa jer nisu ulagali u svoju imovinu.

“Nisam ja rekao da su građani sami krivi, nego da smo krivi jer nismo ulagali u svoju imovinu. A na potres nismo mogli utjecati”, izjavio je Bandić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Bandić je optužio novinare za pogrešno prenošenje njegove izjave da su “građani krivi za potres”, jer za potres nitko nije kriv, ali za neulaganje u svoju imovinu krivi su država i grad, kao i građani.

Na tvrdnju novinarke da je svojom prijašnjom izjavom “opalio šamar građanima Zagreba” i pitanje zašto im se ne ispriča, Bandić je novinarki odgovorio da njoj “nema pomoći”, upitao ju “zašto je nervozna”, te je optužio za nekulturu i upadanje u riječ.

Upitan zašto tek dva tjedna nakon potresa i mjesec i pol dana nakon početka epidemije počinje svakodnevno održavati konferencije za medije Stožera civilne zaštite, te zašto je on preuzeo vodstvo, Bandić je odgovorio kako je to “zato što se moralo ustrojiti sve i vidjeti kako funkcionira”.

Rebalans proračuna kroz dva tjedna

Najavio je da će u roku od dva tjedna napraviti rebalans proračuna Grada Zagreba.

“Ja nemam čarobni štapić. U roku od dva tjedna imat ćemo rebalans proračuna, a danas ćete vidjeti odluku o privremenom financiranju, tamo sam rekao što je prioritet, a što nije. To nije problem samo grada, nego i državni problem. To možemo samo zajedno napraviti”, kazao je.

Ustvrdio je da treba donijeti zakonski okvir kako bi se pristupilo obnovi Zagreba i najavio da će se krenuti od najtežih slučajeva, osiguravanja krova nad glavom ljudi koji se ne mogu vratiti u svoje domove.

Bandić je poručio da će svatko platiti obnovu svoje imovine – grad svoje, država svoje, a građanima koji su prioritet grad i država platit će zajedno u okviru zakona čije je donošenje u postupku.

Najavio je da će onima koji su ostali bez krova nad glavom Zagreb staviti na raspolaganje svoje stanove, a najesen će se početi graditi 300 stanova u Podbrežju.

Na pitanje novinara tko je izdao nalog da se otpali dijelovi kulturno zaštićenih građevina iz starog dijela grada odvoze na Jakuševec kao građevinski otpad, umjesto da se čuvaju kao u ostalim gradovima, Bandić je ustvrdio da “zna što je palo”, a to se ne može vratiti natrag već jedino napraviti repliku, piše besplatno Hina.

Share This Article