Vraćaju se hrvatski državljani iz Italije; na “Jeleni” ništa nije prepušteno slučaju

Foto: MVEP

U Hrvatsku se do večeras iz više europskih zemalja vraća malo više od tri stotine naših državljana koji se, zbog pandemije, do danas nisu mogli vratiti. Zrakoplovima su počeli stizati još sinoć, autobusi iz Tirola očekuju se večeras u Zagrebu, uskoro u zadarsku luku Gaženica uplovljava katamaran iz talijanske Ancone.

U koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Vlada RH osigurala je repatrijacijsku liniju katamaranom “Jelena” iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinije na relaciji Zadar-Ancona-Zadar.

Na bordu se nalazi 36 putnika – 22 hrvatskih građana, 11 iz Crne Gore te po jedan iz BiH, Italije i Francuske.

Pročelnica Državnog inspektorata Iva Dunatov kaže kako se na katamaranu nalaze 22 hrvatska državljanina.

– 22 hrvatska državljanina stavljaju se u samoizolaciju, oni se već sutra ujutro trebaju javiti izabranom liječniku, odnosno epidemiologu koji je nadležan za njihovo područje te će se staviti pod zdravstveni nadzor. Crnogorski državljani i državljani BiH imaju organizirani prijevoz te će biti prepraćeni od strane MUP-a biti do granice. Ostali strani državljani će biti stavljeni u karantenu, rekla je.

– Mjere su na brodu iz Italije rigorozne, posada je izolirana od putnika, imaju zaštitna odjela i maske. Katamaran “Jelena” ima 400 mjesta, tako da će putnici biti adekvatno raspoređeni, otkrio je nešto ranije za HRT Jasen Mesić veleposlanik RH u Italiji.

– Imat ćemo 36 putnika, s nama je i nešto putnika iz Crne Gore i BIH koji se vraćaju svojim kućama. Situacija je za sada dobra, imamo pomoć talijanskih vlasti, tako da vjerujem kako će ovo biti uspješna operacija pomoći našim građanima – otkrio je u telefonskom razgovoru Jasen Mesić veleposlanik RH u Italiji.

Kazao je i kako dolazak katamarana bio otežan zbog bure, kao i da je to prvi brod nakon dugo vremena koji je stigao u Anconu.

Još sinoć su se u Hrvatsku počeli vraćati hrvatski državljani koji zbog pandemije to nisu mogli sami učiniti. Bila su organizirana tri leta za putnike iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma, piše HRT.

Foto: MVEP

Facebook Komentari