Strinavić o najavama deblokade Blokiranih: Nismo vidjeli konačan prijedlog, ali Vlada namjerava uvesti moratorij na sve ovršne postupke

Slijedom informacije da bi Vlada mogla uvrstiti u mjere i pomoć blokiranim osobama, pitali smo Glavnog tajnika Udruge Blokirani Marija Strinavića o čemu je riječ.

“U ovom trenutku ne možemo komentirati mjere Vlade za pomoć blokiranim građanima jer nismo vidjeli konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ovrsi nad novčanim sredstvima. Ono što smo imali prilike saznati je, da Vlada namjerava uvesti moratorij na sve ovršne postupke koji su u tijeku i one koji tek dolaze u realizaciju upravo po prijedlogu udruge Blokirani. Dakle, svi ovršni postupci, osim onih za kaznena djela i postupci koji proizlaze iz Obiteljskog zakona bi trebali biti zaustavljeni i u naredna tri mjeseca građani bi mogli u potpunosti raspolagati sa punim iznosom svoje plaće i mirovine”, rekao je Strinavić.

Dodao je kako nitko u ovom trenutku ne zna koliko će dugo trajati ova kriza i Udruga Blokirani predlaže da se taj “moratorij” može i produžiti.

“Iskreno se nadam da će građanstvo shvatiti kako je u Hrvatskoj nastalo 330.000 blokiranih građana kao posljedice krize iz 2009. godine. Isto tako se nadamo da Vlada neće ponovo napraviti istu grešku i ne reagirati na vrijeme da bi se spriječila eksplozija novoblokiranih građana uzrokovana globalnom krizom zbog COVID-19. Na do sada evidentiranih 230.000 blokiranih građana, novih 100,200 ili 300.000 blokiranih bilo bi ravno katastrofi”, kaže Strinavić.

Podsjeća i da je Udruga Blokirani bila je član radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona koji je prebačen u treće čitanje.

“Prvi smo ti koji smo izrazili nezadovoljstvo predloženim zakonom, zahvaljujući upravo našim argumentima Zakon je otišao u treće čitanje i možda je ovo prilika da se ponovo svi vratimo za pregovarački stol i donesemo uistinu pravi i konkretni Zakon po načelu socijalne i pravedne države,
Udruga Blokirani i dalje ostaje kod svojih prijedloga koji bi obuhvaćali zabranu provedbe ovrhe nad svim mjesečnim primanjima ovršenika koji su ispod 80% mjesečnog iznosa proračunske osnovice. Ovaj prijedlog vrijedi kako za pravne, tako i za fizičke osobe”, kaže Strinavić.

Govoreći o ostalim prijedlozima Strinavić napominje kako je pravo na sud i pristup sudu najvažniji je činitelj “prava na sud” kao jedan od čimbenika prava na pravično (pošteno) suđenje, zajamčeno člankom 6. stavkom 1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Također, predlaže kao najdulji apsolutni zastarni rok od 6 godina, uz napuštanje razlikovanja između relativne i apsolutne, kao i uvođenje službene obveze provedbe apsolutne zastare (FINA i/ili sud).

“Ovršni zakon je kompleksni i egzekutivni zakon i ovo su samo neke od ključnih mjera koje predlažemo. Iskreno se nadamo da će Vlada prihvatiti sve naše argumente jer u ovoj krizi nitko ne smije biti socijalno isključen, pogotovo najranjivije skupine”, zaključuje Strinavić.

Facebook Komentari