Kao da im potres nije bio dovoljan, Zagrepčani bijesni jer im prijeti novi trošak: Prisiljavaju nas da u ovoj teškoj situaciji uložimo još 20.000 kuna

Foto: Vatrogasna postrojba Zagreb
Ad

Zagrepčani se putem Facebooka žale da ih dimnjačari upozoravaju da će im Gradska Plinara Zagreb uskoro isključiti plin, ako ne kupe kondenzacijske bojlere. Jasminki Pirš Petraković plin su isključili jučer ujutro bez upozorenja. Svoje iskustvo ispričala je dnevnik.hr-u i Simona Dimitrov Palatinus.

Jasminka Pirš Petraković i njezina obitelj žive u Haulikovoj ulici u Zagrebu. Jučer su im bez najave isključili plin.

“Došli su u osam sati ujutro. Rekli su da imaju naredbu da u svim zgradama koje imaju žutu i crvenu oznaku moraju isključiti plin. No, naša zgrada te je oznake dobila zbog oštećenja stubišta, a ne zbog dimnjaka i statičar nam je ranije rekao da je dimnjak u redu. Inicijalna procjena statičara je bila da je dimnjak u redu”, ispričala je dnevnik.hr-u Jasminka.

Ogorčena na situaciju, zvala je Gradsku Plinaru Zagreb i oni su joj rekli kako su takvu naredbu dobili od Grada Zagreba i ukoliko žele ponovno uključenje plina da moraju dobiti atest od dimnjačara i dozvolu od statičara.

Čula je, kaže, da dozvolu od dimnjačara neće moći dobiti dok ne ugrade kondenzacijski bojler, a ta ih investicija može koštati i do 20.000 kuna. No, stvar je i u tome što nemaju gdje kupiti takav bojler jer je cijela zemlja u izolaciji i pod mjerama zbog koronavirusa.

“Zgrade nemaju iste razloge za oznake, a prema svima se ponašaju jednako i isključuju plin. Nemamo toplu vodu, nemamo grijanje. Mi sada niti ne možemo kupiti bojler i uključiti plin, jer ništa ne radi. Gdje ćemo to kupiti? Tko će nam to ugraditi?”, pita se Jasminka.

“Grad iskorištava ovu situaciju, ljudi jedva imaju gdje stanovati, a kamoli da investiraju još 20.000 kuna.

Ovo je lopovluk. Stvari se rješavaju dekretom, to je bezobrazno, dovode ljude u nerješivu situaciju. U situaciji korone mi ne možemo ostati doma. Razmišljamo da odemo na more, a možda ćemo tako proširiti koronu”, ogorčeno kaže.

Upozorenje dimnjačara o isključenju plina

Simona živi u Žerjavićevoj ulici u Zagrebu i jedna je od brojnih čija je zgrada stradala u nedavnom potresu. Na svu sreću, zgrada ipak nije pretrpila tolika oštećenja i njezina obitelj dobila je dozvolu za boravak u stanu.

No nakon pretrpljenog šoka od potresa, uslijedio je novi šok. Naime, jučer im je došao dimnjačar koji ih je upozorio da im neće moći dati atest za dimnjak i kako će im nakon toga Gradska plinara Zagreb isključiti plin, ako ne kupe kondenzacijske bojlere.

Kaže kako se čula sa mnogima iz užeg i šireg centra Zagreba i svi imaju istu priču. Prvo dolazi dimnjačar koji upozorava da ne može izdati pisanu potvrdu o ispravnosti ukoliko stanar nema kondenzacijski bojler, a onda dolaze iz Plinare i zatvaraju plin bez obzira na stanje dimnjaka.

Ispričala je dnevnik.hr-u kako je njena zgrada pregledana te kako im je rečeno da su svi dimnjaci u redu, no ipak ih je dimnjačar jučer upozorio da više ne smiju davati ateste ukoliko nemaju kondenzacijski dimnjak, odnosno kondenzacijski bojler.

“Gdje ćemo u ovoj situaciji kupiti bojler i tko će nam ga sad ugraditi?”

“Ovo zapravo znači da će nam isključiti plin. Prisiljavaju nas da nakon šoka od potresa, još uložimo po stanu svaki otprilike 20.000 kuna za kupnju kondenzacijskog bojlera. A u konačnici gdje da ga kupimo i tko će nam to napraviti? Ako se to doista dogodi što ćemo onda?”, pita se Simona.

Napominje kako se, po mnogim pričama koje čuje sve svodi na isto. “Dobar ili loš dimnjak, dobre ili loše instalacije, plinara zatvara plin, a atest se može dobiti samo ako se ima kondenzacijski bojler – dakle, vrlo nehumana i nerazumna prisila u ovom trenutku”, napominje.

Svjesna je kaže, da će stanari kad tad morati ugraditi kondenzacijske bojlere, ali ističe, kako se to, prema njezinim saznanjima mora učiniti ako nešto nije u redu s dimnjakom ili sa instalacijama.

Sumnjivo joj je i što ništa nisu dobili napismeno, već samo upozorenje i najavu od dimnjačara.

Pitanja su s dnevnik.hr-a uputili Gradskoj Plinari Zagreb, a odgovor će objaviti nakon njihovog očitovanja.

Facebook Komentari