Katastrofa: U SAD-u su jako zabrinuti zbog korona virusa, brzo se širi, mrtvih je sve više, a špijuni sada tvrde da je Kina skrivala prave podatke o virusu

Ad

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins CSSE u svijetu je korona virusom zaraženo 1.083.084, umrlo je 58.243, a prebolilo ga je 225.422 ljudi.
U SAD-u 266.671 je potvrđenih slučajeva, 6.921 ljudi je umrlo i 9.445 ih se oporavilo.

Situacija je najgora u državi New York, piše Fox News. Država New York sada ima više od 100.000 slučajeva koronavirusa, objavio je u petak guverner Andrew Cuomo.

Guverner je rekao kako je 10.482 novoprijavljenih slučajeva, a ukupno je 102.863 zaraženih. Broj potvrđenih smrti od korona virusa sada je 2.935, jučer ih je bilo 2.373, piše Fox News.

Debata u SAD-u oko projekcija

U SAD-u se debatira o projekciji Bijele kuće, po kojoj se očekuje između 100.000 i 250.000 smrti od koronavirusa. Američki dužnosnici ističu nedostatak pouzdanih podataka iz Kine.

Posebna skupina za borbu protiv korona virusa Bijele kuće objavila je u utorak tu sumornu projekciju, očekujući vrhunac epidemije sredinom travnja, i smanjivanje početkom lipnja, piše New York Post.

Trumpova koordinatorica za korona virus Deborah Birx naglasila da se projekcija Bijele kuće “temeljila na podacima iz Italije”.

No stručnjaci su za Washington Post rekli da ne znaju kako su dužnosnici Bijele kuće stigli do tih brojeva, koji se kreću između grozne projekcije smrti od 1,1 milijuna do 2,2 milijuna po britanskim istraživačima, ovisno o mjerama društvenog distanciranja, i 38.000 do 162.000 Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju na Sveučilištu Washington.

Član posebne Trumpove skupine Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, navodno je na sastanku ovog tjedna rekao: „Pregledao sam sve modele. Provodio sam puno vremena na modelima. Ništa vam ne kažu. Ne možete se stvarno pouzdati u modele. ”

Marc Lipsitch, direktor Centra za dinamiku zaraznih bolesti Sveučilišta Harvard, rekao je New York Postu: “Mislim da su nas kontaktirali u utorak prošli tjedan, i pitali za odgovore i povratne informacije do četvrtka, uglavnom u 24 sata. Moj početni odgovor bio je da to ne možemo tako brzo. Ali završili smo s pružanjem nekih brojeva koji odgovaraju vrlo specifičnim scenarijima. ”

Kad je otkrila projekciju, Birx je naglasila da New York i New Jersey imaju višu stopu zaraze po stanovniku u odnosu na druge države i da će sprječavanje velikih epidemija na drugim mjestima utjecati na konačan danak.

Pitanja o projekcijama dolaze usred informacija da su američke obavještajne agencije prošlog tjedna u izvješću obavijestile Bijelu kuću kako vjeruju da je Kina podcijenila broj zaraza i smrti.

“Ne postoji način da potvrdite bilo koji od tih brojeva”, rekao je u srijedu na briefingu u Bijeloj kući savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

Kina je javno otkrila samo 82.000 infekcija i 3.300 smrtnih slučajeva otkad se virus pojavio u Wuhanu u prosincu. Broj je manji od infekcija koje su prijavile tri europske zemlje i SAD. Zapadni dužnosnici od početka su sumnjičavo gledali kineske brojke. Prošli tjedan slike na društvenim mrežama pokazale su ogroman broj pogrebnih urni za kremirana tijela u Wuhanu, piše New York Post.

Američke špijunske agencije “zaključile su da sama kineska vlada ne zna razmjere virusa i da ih baš briga za ostatak svijeta”, objavio je New York Times pozivajući se na obavještajne dužnosnike. “Birokrati srednje razine u gradu Wuhan … i drugdje u Kini lagali su o stopi zaraze, testiranju i broju smrtnih slučajeva, strahujući da će, ukoliko prijave previsok broj, biti kažnjeni, izgubiti položaj ili još gore.

Facebook Komentari