Apel zaraženih: Ne zaslužujemo ovaj teror i stigmatizaciju, posebno ne od onih koji uopće ne znaju gdje smo se zarazili

Screenshot: N1, ilustracija

Među zaraženima koronavirusom koji su smješteni u pulskog bolnici nalaze se i oni koji su bili na turističkom letu u Tursku, s kojeg je do danas zaraženo više od 40 ljudi.

“Dobar dan. Mi smo COVID pozitivne osobe koje leže na zaraznom iako mnogi od nas nemaju ama baš nikakve simptome. Tu nas je otprilike 40. Drugi dio bolesnika je u drugoj zgradi. Odlučili smo vam se javiti da vam ispričamo kakav teror i hajku sada prolazimo – i mi i naše obitelji.”

Poziv je to koji su Glasu Istre uputili oboljeli iz pulske bolnice, a želja im je bila ukazati na stigmatizaciju koju doživljavaju.

Među njima su i oni koji su 9. ožujka čarter letom otputovali turistički u Tursku. Nakon što su se vratili, ispostavilo se da je niz putnika zaražen koronavirusom. Do danas je s tog leta više od 40 zaraženih, a riječ je o osobama iz cijele Hrvatske.

Na zaraznom odjelu OB Pula ih je trenutno devetero koji su povezani s tim letom, no svi su, vele, razapeti na križ. O zaraženima koronavirusom, kažu oni, piše se i govori ne ružno, nego prestrašno i normalnoj osobi nezamislivo.

“Govorim ovo ispred svih zaraženih u bolnici: mi ne zaslužujemo teror i stigmatizaciju javnosti, a pogotovo ne od ljudi koji nas uopće ne poznaju i nemaju blage veze gdje smo se i kako zarazili. Zaraza je još uvijek prisutna, i može se dogoditi bilo kome u bilo kojem trenutku, što god netko činio da se to ne dogodi. Tada ćemo ih pitati za psihičko zdravlje. Je li itko ikada razmišljao gdje mi sada ležimo? Kako se osjećamo? O čemu razmišljamo u ovim teškim trenucima dok smo u zgradi zaraznog, u kojoj su uvjeti iz vremena prije Prvog svjetskog rata, i u kojoj nas je sada smješteno gotovo duplo više od normalnog kapaciteta odjela.

Nitko od nas nema niti jednu jedinu primjedbu na ove divne djelatnike koji s nama rade. Svjesni smo da nismo u hotelu i da oni nisu krivi za stanje ove zgrade, zaista ne možemo dovoljno pohvaliti ove naše medicinske sestre i tehničare, čistačice, doktorice, sve djelatnike koji nam svaki dan ulaze odjeveni kao astronauti u sobu, a toliko su svi ljubazni i požrtvovni da im svatko treba skinuti kapu, poručuju oni.

Share This Article