VIDEO Ministrica Divjak potvrdila: Odgađa se esej iz Hrvatskog jezika

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preko Facebooka se obratila maturantima s nekoliko informacija među kojima je potvrdila da se odgađa esej iz Hrvatskog jezika.

S obzirom na krizu koju je uzrokovao koronavirus i prisilio učenike i studente na “nastavu na daljinu”, odnosno od kuće, najviše pitanja ovih se dana postavljalo oko mature.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da situacija teška i izazovna za sve, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i globalno. Zato je teško predvidjeti što će se dogoditi kroz nekoliko dana, a kamoli mjesecima unaprijed. Odluke se donose na temelju procjene stručnjaka i ovisno o epidemiološkoj situaciji.

“Vodeći računa ne samo o tome da vi ne budete zakinuti, nego i o europskom kontekstu, da vi niste zakinuti u odnosu na vaše europske kolege. U tu svrhu otvorila sam i WhatsApp grupu u kojoj su i drugi ministri obrazovanja iz EU i svakodnevno razmjenjujemo informacije i načine kako mislimo rješavati određena pitanja u svezi s maturantima”, rekla je Divjak i dodala:

“Naravno, sad je dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje, međutim, treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne kao što neki zagovaraju da se ta godina ponavlja. Jer ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa Zakonom u Sabor i promijeniti ga.”

Što se tiče različitih informacija o tome da bi se umjesto državne mature mogli provesti prijamni ispiti na fakultetima – to neće biti moguće, naglasila je.

“Jer ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite.

Međutim, ono što možemo sa sigurnošću kazati je da esej iz Hrvatskog jezika neće biti ‪16. svibnja‬, ali ćemo u to vrijeme znati kad će se državna matura održati jer ćemo biti bliže predviđenom vremenu za državnu maturu, a to je lipanj. Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut, i dalje ću odluke donositi baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju i da ćemo učiniti sve prilagodbe da vi dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge, nego i u odnosu na vaše europske kolege”, poručila je Blaženka Divjak maturantima, prenosi N1.

Facebook Komentari