Petrov: Država treba preuzeti dio rizika poslovanja

Ad

Čelnik Mosta Božo Petrov bio je gost današnjeg Newsrooma na N1 gdje je govorio o epidemiji koronavirusa i mjerama Vlade za spas gospodarstva.

Danas je u 17 sati premijer Andrej Plenković javnosti predstavio drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu i poslodavcima pogođenima koronavirusom.

Čelnik Mosta Božo Petrov komentirao je najavljeni drugi paket mjera: “Drago mi je zbog radnika i poslodavaca. Mislim da će vladajući ipak usvojiti prijedlog koji je Most dao od prvog dana, onaj da se otpišu sve obaveze, a ne odgode. Volio bih da razmisle o bespovratnim sredstvima poduzetnicima za likvidnost poduzeća, a ne da se govori o kreditima”, rekao je čelnik Mosta.

“Jer jednog će dana poduzetnici, a posebno mali i mikro koji nemaju više od mjesec do dva prednosti, odnosno zaliha, shvatiti da im je jeftinije staviti ključ u bravu i poslati svoje zaposlenike na HZZ gdje će oni dobiti 70 posto plaće, što je više od minimalca, nego se zadužiti nekim jeftinijim kreditima koje im država sada nudi.”

“Smatram da je potrebno da država također preuzme dio rizika poslovanja”, dodao je.

Što se tiče izvora sredstava koji će se uliti u privatni sektor, Petrov smatra kako država prvo treba vidjeti gdje može rezati troškove.

“Država to treba tražiti na rashodovnoj strani. Ja ću reći da treba postojati komvinacija, ali u prvom redu država to treba pokazati na svom primjeri na državnoj, lokalnoj i županijskoj razini.”

“Uvjeren sam da vlada može pronaći između 10 i 20 milijardi kuna na ove tri razine koje se u ovom trenutku mogu uliti u gospodarski sektor.”

Što se tiče izmjena Zakona o radu, Petrov smatra kako treba pričekati sa svim opsežnijim izmjenama zakona koje imaju opsežne posljedice, osim ako se radi o kriznim zakonima.

“Svaka izmjena zakona koje imaju veće, opsežne posljedice trebaju pričekati. Osim ako nisu krizni, ako nije pitanje života i smrti”, kazao je Petrov.

Političari trebaju biti prvi koji će svojim primjerom pokazati da su svjesni ove krize, smatra Petrov. “U prvom redu političari, državni dužnosnici na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini, su ti koji svojim primjerom trebaju pokazati da razumiju kakva je kriza i odreći se dijela plaće”, kazao je Petrov.

VIDEO Plenković predstavio novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije korona virusa

Facebook Komentari