Od danas skuplji alkohol i duhanski proizvodi, no jeftiniji plin

Ad

Prvi travanj donijet će brojne promjene za mnoge građane. Sukladno odluci Vlade koja danas stupa na snagu. skuplji će biti duhanski proizvodi, alkoholna pića, kao i zaslađena pića. Očekuje se kako bi kutija cigareta mogla poskupiti za dvije kune, alkoholna pića za tri kune po litri, a sokovi ovisno o količini šećera.

Isto tako, vjeruje se da bi sokovi koji ne sadrže šećer mogli pojeftiniti. Od trošarine izuzeti su vino i pivo, te bi njihova cijena treba ostati ista. Naime, prije deset dana Vlada je prihvatila uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode. Tada su prihvaćene tri uredbe: o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića. Određeno je kako stupaju na snagu s 1. travnjem.

Veće rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci

Roditeljske naknade za drugih šest mjeseci od 1. travnja povisuju se s 3991 kuna na 5654 kuna. Kako navode 24sata, zakonskim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu, s 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci. Fiskalni učinak tih mjera na razini ove godine iznosi 160 milijuna kuna.

Manji računi za plin

Brojne građane razveselit će činjenica što s početkom travnja pojeftinjuje plin za kućanstvo, pri čemu cijene za 5,3 posto smanjuje Gradska plinara Zagreb-Opskrba, prenosi Večernji list.

Odluku o tome objavili su prije 20-ak dana, a ta se odluka od 1. travnja ove godine primjenjuje na sve korisnike u obvezi javne usluge na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Bjelovar. To znači da će kućanstva na području Zagreba od srijede plin plaćati po cijeni od 0,2367 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 5,3 posto manje u odnosu na dosadašnjih 0,2499 kuna po kWh (sve su cijene bez PDV-a, koji za plin iznosi 25 posto). Ti se podaci odnose na cijenu u najčešćem tarifnom modelu (TM2 – s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh), a uz iznos po potrošnji građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja i nadalje iznosi 14 kuna (bez PDV-a).

Facebook Komentari