Dogovoreno kako će raditi Sabor, moguće glasovanje u Lisinskom

Na jutrošnjoj sjednici Predsjedništva Sabora s predsjednicima klubova zastupnika dogovoren je način rada Sabora, koji nastavlja zasjedati u staroj zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, piše HRT.

Kako je nakon sjednice rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, dogovorili su se da će nastaviti s radom i neće prekidati sjednicu. Danas i sutra radit će sukladno najavama, a u petak će raspraviti zakone o gospodarskim mjerama za koje Jandroković očekuje da će ih Vlada u međuvremenu poslati na Sabor. U ponedjeljak ujutro raspravit će amandmane i isti dan poslijepodne glasovati o setu ekonomskih mjera i svim točkama dnevnog reda koje su dosad raspravili, Jandroković očekuje da će biti 30-ak točaka. Ako slučajno bude veliki broj amandmana, glasovanje će biti u utorak ujutro.

Jandroković je rekao da ne bi glasovali u Ininoj zgradi, već bi potražili veći prostor za stotinjak zastupnika ili više, da mogu biti na većoj udaljenosti.

– KD Vatroslav Lisinski ili sličan prostor gdje će se moći osigurati dovoljna udaljenost, rekao je Jandroković.

Sjednica se nastavlja 15. travnja, a kako sada stoje stvari, vratit će se u Šubićevu. Naime, Jandroković je rekao da je treći i četvrti kat zgrade Sabora izvan uporabe i sad se gleda kako bi se sanirala šteta.

– Što se tiče sabornice, ona nažalost više nije u funkciji, ali ne zbog komore, koja je popravljena, sad imamo problem s velikim lusterom, izgleda da je oko njega došlo do napuklina i morat ćemo njega sanirati. Kad bismo to sanirali, vratili bismo se u zgradu Sabora, rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao da Sabor trenutno primjenjuje članak 16. Ustava koji predviđa da se određene slobode i prava mogu ograničiti zakonom kad je u pitanju zaštita zdravlja građana. Temeljem tog članka, a nakon što je ministar zdravstva proglasio epidemiju, primjenjuje se Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji definira karantenu i razna ograničenja.

– Ustavni sud, što je jako važno, nije se oglasio niti ukazao na bilo kakvu neustavnost ili nezakonitost postupanja bilo kojeg tijela, tako da smatram da smo upravo na pravi način riješili ovu zahtjevnu situaciju. Dakle, i u pravnom smislu, poručio je Jandroković.

Govoreći o cilju drugog seta mjera Jandroković je rekao da, nakon što su zaštitili zdravlje građana i nakon što se dobro provode mjere ograničenja raznih prava, sada treba naći rješenja koja će osigurati da u ovo vrijeme, a posebno poslije epidemije, hrvatsko gospodarstvo krene s vraćanjem na razine prije krize.

– Cilj je zaštiti radna mjesta i privatno poduzetništvo, a ove mjere su planirale da 30 milijardi kuna država uloži u privatni sektor. Nikada u povijesti Hrvatske, a mogu reći i ovog dijela Europe nije se dogodilo da država na taj način, s tolikim sredstvima pomaže privatnih sektor. Hvala Bogu da si to možemo danas priuštiti, rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao da Sabor kao zakonodavno tijelo mora raditi. Za vrijeme glasovanja veći je broj zastupnika, ali vodeći računa o dovoljnoj udaljenosti.

– Da smo na dobrom tragu, pokazuju mi primjeri drugih parlamenata zemalja članica EU-a. Svi su uveli određena ograničenja, od toga da neki uopće ne rade, neki glasuju online, neki imaju smanjen broj zastupnika kao i mi…, rekao je Jandroković.

Na pitanje o tome hoće li zastupnici dobiti punu plaću rekao je da nitko od zastupnika koji trenutno nije ovdje nije zbog toga što ne bi želio doći, već zato što se radi o ograničenjima povezanima sa sigurnošću zdravlja.

– Vjerujem da svi zastupnici žele raditi, međutim o klubovima ovisi koje će zastupnike delegirati za raspravu. Vjerujem da će velik broj zastupnika kroz ove radne dane biti uključen u raspravu po pojedinim točkama, rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao da nema informacija da je itko od zastupnika bolestan.

– I dalje je atmosfera vrlo konstruktivna, korektna, uvažavaju se ograničenja koja se tiču zaštite zdravlja, vrlo sam zadovoljan načinom na koji radimo, rekao je Jandroković, piše HRT.

Facebook Komentari