Znali su što ih čeka, ali svejedno danas mrtve broje u tisućama: Kako je najmoćnija sila današnjice pokleknula pred korona virusom

Od korone su ih branila dva oceana. Zaraza je mogla stići samo jednim putem. Onim zračnim, kojega je i najlakše kontrolirati. Već su vidjeli pakao koji je virus napravio u Kini i Italiji. Čuli su sve o mrtvima. Tisućama zaraženih. Karantenama u kojima su izolirane čitave države.

Na raspolaganju su imali milijarde da se pripreme za bitku. A na globalnoj ljestvici Indexa zdravstvene sigurnosti – onoga koji rangira zemlje prema njihovoj spremnosti za obranu od epidemije – sa 83,5 boda zauzimali su prvo mjesto, piše Marina Karlović Sabolić na Slobodnoj Dalmaciji.

I ipak su u trenucima kada im je koronavirus zakucao na vrata uspjeli gotovo pa u svemu fulati.

Danas Sjedinjene Američke Države iz dana u dan ruše neslavne rekorde. Progurali su se na prvom mjesto svjetske ljestvice u broju oboljelih. Čak 133 tisuće Amerikanaca je do danas registrirano kao zaraženo, dok ih je 2362 preminulo od koronavirusa. Među njima je i jedna beba.

No najgore, čini se, tek dolazi.

Američki infektolozi predviđaju da će COVID-19 zaraziti milijune u SAD-u. A da će između 100 i 200 tisuća Amerikanaca od njega umrijeti. Pesimističnije procjene govore pak milijun do dva milijuna mrtvih. Podaci su doista frapantni. A svi se pitaju što je pošlo po zlu.

U krucijalnim trenucima veljače, kada je koronavirus iz Kine i Italije došao na američka vrata, Amerikanci su pridošlice testirali – krivim testovima. Kada su to shvatili, testove su počeli razvijati i nezavisni laboratoriji, ali je njihova dostava u zračne luke i bolnice zbog papirologije kasnila. U vremenima kada se rapidno širenje virusa mogao obuzdati, a vjerojatno i spriječiti, svjetska biomedicinska velesila ostala je bez adekvatnih testova.

To je istočni grijeh američke zdravstvene politike zbog kojega pandemija u SAD-u nije zaustavljena.

Druga pogreška je potpuno podcjenjivanje opasnosti od strane administracije Donalda Trumpa. Ured za pripremu za pandemiju u Bijeloj kući je raspušten još 2018. Američki predsjednik s koronavirusom se javno ismijavao, uvjeren valjda da su Amerikanci super-ljudi kojima „kineski virus“ ne može ništa.

Treći razlog vezan je uz američki zdravstveni sistem. Američke bojnice imaju manje kreveta po glavi stanovnika od talijanskih. Do lipnja – tako bar predviđaju znanstvenici – na jedno mjesto u jedinicama za intenzivnu skrb moglo bi konkurirati 15 oboljelih od koronavirusa. Uz to, dio građana koji nemaju zdravstveno osiguranje – ili čije osiguranje ne pokriva dugotrajniji boravak u bolnici – izbjegava testiranje na koronavirus zbog skupih troškova liječenja.

U bolnicama vlada nestašica maski i ostale zaštitne opreme. Vlasti sporo uvode mjere ograničavanja kretanja. Amerika se suočava s kataklizmom kojeg su do sada gledali samo u holivudskim filmovima katastrofe.

Jedino što u ovom slučaju unaprijed znaju kakav će biti kraj. Vidjeli su ga u Italiji, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari